Folkhälsomyndigheten höjer risken för samhällsspridning av det nya coronaviruset till »mycket hög«.

– Det beror på att man nu identifierat ett par fall, det gäller i Stockholm och Västra Götaland, där man inte kan vara säker på var de har fått smittan. De har inte rest eller haft direktkontakt med någon som rest till högriskområde till exempel, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på en presskonferens.

Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att man ser tecken på samhällsspridning i Region Stockholm och i Västra Götalandsregionen. Än så länge ser man inte en allmän smittspridning i hela landet, men risknivån höjs nu alltså till den högsta.

– Det kan också vara så att det här inte utvecklas till en allmän samhällssmitta. Det får vi se de närmaste dagarna, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

– Har man ett arbete där man möter andra människor så bör man stanna hemma. Man ska inte vistas i andra miljöer där man smittar andra människor. Det gäller alltså både jobb och privat. Det är ett sätt att minska epidemins omfattning. Det gäller hela landet trots att vi inte vet hur det ser ut utanför storstadsområdena, säger Johan Carlson.

Han uppger också att Folkhälsomyndigheten har en dialog med regeringen angående begränsning av större evenemang, men att myndigheten avser att återkomma i den frågan.

– Men generellt så måste varje stort evenemang bedömas efter sina förutsättningar. Ett stort evenemang där alla vistas utomhus och inte speciellt tätt sammanpressade har en risknivå, jämfört med ett evenemang som till synes är mindre men där man vistas inomhus och sitter väldigt tätt.

Han ville också skicka en särskild signal om att skydda utsatta grupper.

– Det är särskilt viktigt att de som arbetar inom äldreomsorg och inom vård av äldre och riskgrupper inte arbetar om de får symtom. Man måste vara särskilt uppmärksam på minsta symtom och avstå. Vi tycker att också att anhöriga bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra det vid symtom. 

Samtidigt rapporterar Region Stockholm att ytterligare 60 personer har smittats av det nya coronaviruset. Totalt har 207 fall bekräftats i regionen och just nu vårdas två av dessa på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Vid dagens pressträff medverkade Regions Stockholms smittskyddsläkare Per Follin. Han uppger att regionen kommer att förändra sin strategi för smittspårningen.

– Vår smittspårning kommer kanske inte att inrikta sig på lindrigt sjuka personer som nyligen varit utomlands, utan vi kommer inrikta det på att fånga upp det tidigt i vården, så att man inte i vården utsätter andra för smitta. Det gäller även de som är svårast sjuka.

Detsamma gäller provtagningsrutiner.

– Där har det varit väldigt vida inklusioner. Vi försöker nu inrikta det mot de svårast sjuka.

I Västra Götalandsregionen har 15 nya fall av covid-19 bekräftats i dag. Totalt rör det sig om 48 personer, enligt ett pressmeddelande från regionen.

Senaste artiklarna:

Värmland inför karantän för vårdpersonal

Regeringen lovar extra pengar på grund av corona

S:t Göran i stabsläge efter oklart fall av covid-19

Inställd sjukvårdsmarsch efter osäkerhet kring coronasmitta

KI ska ta fram coronautbildning för vårdpersonal

Facket behöver inte ge grönt ljus vid avstängning