I slutet på förra året meddelade Region Jämtland Härjedalen att man kommer behöva dra ned på personal för att få ordning på ekonomin. Mellan 160–180 tjänster ska bort och i december flaggade regiondirektören att det kan bli aktuellt med uppsägningar.

Men nu har Jämtlands läns läkarförening skickat ett brev till politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden. I brevet uppmanar man arbetsgivaren att sluta dra ner på personal och att i stället ge besked om vilka verksamheter som ska minskas. Enligt föreningen har regionen sparat på personal sedan mitten av 1990-talet – men uppdraget har varit det samma. 

»Man måste definiera vilka verksamheter som ska dras ned eller helt sonika läggas ned«, står det i brevet till politikerna.

– Det är ingen personal som är sysslolös i dag, och om man tar bort en medarbetare måste man definiera vilka arbetsuppgifter som inte ska fortsätta att göras, säger Annika Östling, ordförande för Jämtlands läns läkarförening, till P4 Jämtland.

I brevet varnar föreningen för att fler kommer söka sig till andra arbetsgivare när arbetssituationen blir ännu mer pressad. Personalbrist riskerar att leda till minskad vårdproduktion och därmed uteblivna intäkter från till exempel kömiljardsatsningar. En annan risk är att besparingen blir en ökad kostnad när att verksamheterna behöver ta in dyra hyrläkare.

Läs mer:

Jämtland Härjedalen flaggar för varsel

Fler sparåtgärder väntar i Jämtland Härjedalen

Höjd skatt i Jämtland Härjedalen 

Jämtland och Gotland vinnare i kostnadsutjämningsförslaget

Vi i Jämtland får väl personifiera sjukvårdskrisen