Nyheter
18 FEB 2019
Förra året sköt antalet återkallade läkarlegitimationer och indragna förskrivningsrätter i höjden. Även antalet utdömda prövotider ökade bland läkare.
Nyheter
18 FEB 2019
Den vanligaste orsaken till återkallade legitimationer förra året var olämplighet – en grund som har ökat markant. När det gäller förskrivningsrätt efterlyses skarpare åtgärder för att komma åt problem med äldre icke verksamma läkare.
Annons
Nyheter
18 FEB 2019
Antalet prövotider för läkare fortsätter att öka. Åtgärden beskrivs som särskilt effektiv för att komma till rätta med oskicklighet och missbruk. «Det är en populär åtgärd som verkar fungera allt bättre«, säger HSAN:s ordförande Susanne Billum.
Nyheter
18 FEB 2019
Karolinska universitetssjukhuset agerande inte tillräckligt när man fick in en anmälan om misstänkt antisemitism. Det är en av slutsatserna i en granskning som en advokatbyrå gjort för sjukhusets räkning.
Nyheter
18 FEB 2019
2,7 miljoner telefonsamtal till 1177 Vårdguiden med privata, känsliga uppgifter låg tillgängliga för vem som helst att ladda ner på internet.
Annons
Nyheter
18 FEB 2019
Många böcker med råd om kost och hälsa innehåller allvarliga fel, enligt fyra medicinska forskare. Nu efterlyser de en oberoende aktör som granskar böcker som påstås bygga på forskning och vetenskap.
Krönika
18 FEB 2019
En månadsgammal bebis, en ung fattig mamma och dito pappa. Ett handikapp som kostar pengar att åtgärda, och en prognos som inte bådar gott. Agneta Runbom, pensionerad geriatriker, berättar i sin krönika varför läkare måste fortsätta att inspirera till god barn- och mödrahälsovård även i avlägsna trakter.
Annons
Nyheter
18 FEB 2019
Karolinska institutet har en del kvar att jobba med efter Macchiarini-ärendet – men någon ny oberoende utredning är inte aktuell. Det säger forskningsministern Matilda Ernkrans (S) i en intervju med Ekot.
Nya rön
18 FEB 2019
Överensstämmelsen hos vissa biomarköranalyser mellan biopsi och motsvarande bortopererad bröstcancer är otillräcklig. Det anser författarna till en stor svensk retrospektiv studie som undersökt överensstämmelsen av biomarkörer och subtyp mellan preoperativ biopsi och bortopererad tumör vid bröstcancer.
Nyheter
15 FEB 2019
Trots ett tillskott på 315 miljoner kronor till primärvården oroar sig Stockholms läkarförening för längre väntetider, fler arbetsuppgifter och försämrad arbetsmiljö. Nu begär föreningen central förhandling.
Annons
Nyheter
15 FEB 2019
Alliansen i Skåne ska ge sjukhusen en morot att koordinera patienter och vårdpersonal. De 141 miljoner kronorna motsvarar Skånes del av den gamla kömiljarden.
Rapport
15 FEB 2019
Det prediktiva värdet för cancer i urinorganen vid makroskopisk hematuri var signifikant lägre hos patienter med samtidig bakteriuri jämfört med patienter utan bakteriuri. Det visas i en studie som följt upp patienter som utretts enligt standardiserat vårdförlopp avseende cancer i urinblåsa och de övre urinvägarna.
Medicinsk kommentar
15 FEB 2019
Hos mindre än 1 procent av dem under 75 år som inkluderats i standardiserat vårdförlopp för urinblåsecancer med makroskopisk hematuri och bakteriuri och/eller symtom som vid urinvägsinfektion diagnostiseras en cancer. Det är därför inte motiverat att de inkluderas i standardiserat vårdförlopp. Tyst makroskopisk hematuri är däremot ofta orsakat av blåscancer, och det är angeläget att den utreds.
Nyheter
15 FEB 2019
Socialstyrelsen ser risker för att barn och unga som vårdas enligt LVU inte får hälso- och sjukvård på samma villkor som andra. Nu vill myndigheten testa en ny form av integrerad vård där bland annat läkare ska ingår i teamet.
Människor & möten
15 FEB 2019
Pär Lindström, barnhälsovårdsöverläkare i Region Gävleborg, står ibland på scenen som ståuppkomiker samt är med och driver GASTA, en klubb för utbildning i ståuppkomedi.
Nyheter
15 FEB 2019
Tiden från en händelse till en lex Maria-anmälan har ökat med en tredjedel på några år och är nu 166 dagar. IVO varnar för upprepade incidenter och försvårade utredningar. Men det skulle också kunna vara tecken på bättre utredningar.
Nyheter
14 FEB 2019
Regionerna lägger allt mer pengar på att köpa tjänster av privata aktörer. Och antalet privata vårdcentraler närmar sig antalet offentliga, visar en ny rapport.
Nyheter
14 FEB 2019
Barn till EU-migranter hamnar i en gråzon när det gäller rätten till sjukvård. Därmed faller ett tungt ansvar på den enskilde läkaren. Det menar Kavot Zillén, doktor i medicinsk rätt, som med en ny bok vill väcka debatt i frågan.
Nyheter
14 FEB 2019
Stiftelsen Nepi – Nätverk för läkemedelsepidemiologi – kommer tills vidare inte att ägna sig åt läkemedelsepidemiologi. Orsaken är Socialstyrelsens inskränkningar i utlämnande av statistik för försäljning av enskilda läkemedel.
Nyheter
14 FEB 2019
Två nya genterapier godkändes förra året för behandling vid den genetiska sjukdomen familjär amyloidos med polyneuropati, som i Sverige kallas Skelleftesjukan. Läkartidningen har träffat Ole Suhr, professor i Umeå, som anser att de nya terapierna är ett stort steg framåt.