Tommy Cederholm, professor och överläkare vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet

Medelhavskost förstår man är bra, men finns det något som medelhavskosten kan lära av vår nordliga kost?

Bär – nyttan av blåbär, lingon, hallon, vinbär och hjortron. Den svenska frukosten med rågbröd, havregrynsgröt eller yoghurt. Sillen och laxen på smörgåsbordet. 

Vad är det absolut onyttigaste man kan stoppa i sig i matväg?

Grillad fläsksvål med palmoljefriterade chips, inga grönsaker och sockersötad läsk som måltidsdryck.

Vad är viktigast att tänka på om man vill leva länge vad gäller kosten?

Ät varierat men välj det nyttigare alternativet, som till exempel olja före smör, fullkorn före finmalt eller frukt före godis. 

Vad kan läkare göra för att få människor att äta bättre?

Lita på Livsmedelsverkets rekommendationer och hänvisa människor till deras webbplats om man känner sig osäker själv. Hundra av Nordens främsta näringsexperter har gått igenom världslitteraturen och kommer fram till samma slutsatser som alla andra internationella expertgrupper som väger in all relevant vetenskaplig litteratur.

Hur äter du själv? 

Grönsaker på halva tallriken, gärna bönor och linser. Mycket olivolja. Fisk före kött. Jag gillar mejeriprodukter, men väljer konsekvent de magra alternativen. Jag äter också allt mer nötter. Vatten är den bästa måltidsdrycken (till vardags).