Denna webbplats vänder sig till läkare
2,6 miljoner kataraktoperationer

2,6 miljoner kataraktoperationer

Nationella kataraktregistret innehåller data för mer än 2,6 miljoner ingrepp mellan 1992 och 2022. Antalet operationer per miljon invånare i Sverige har ökat nästan 300 procent under tidsperioden. Medelåldern vid operation har minskat och mediansynskärpan på patientens första opererade öga har ökat. Dock råder stora regionala skillnader.

Om SGLT2-hämmare och ketoacidos

SGLT2-hämmare och ketoacidos

Vid relativ insulinbrist och/eller dehydrering kan SGLT2-hämmare utlösa euglykemisk ketoacidos (eDKA). eDKA ger ospecifika symtom som illamående, buksmärta, trötthet och takypné.

Utredning, handläggning och behandling av PTSD och CPTSD

Utredning, handläggning och behandling av PTSD och CPTSD

Manualbaserade traumafokuserade kognitiva beteendeterapier är förstahandsval vid behandling av PTSD och kliniskt signifikanta PTSD-symtom hos barn och vuxna. Sådana terapier är sannolikt effektiva även för behandling av CPTSD, men mer forskning behövs. (3 kommentarer)

Posttraumatiskt stressyndrom och komplex PTSD

Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och komplex PTSD (CPTSD)

Komplex PTSD är en ny diagnos i ICD-11 som införts för att identifiera särskilt komplicerade former och ingår tillsammans med PTSD i gruppen stressrelaterade syndrom. Artikeln ger en klinisk kunskapsuppdatering av diagnoserna.

Sepsis hos barn – nya nationella rekommendationer

Nya rekommendationer för behandling av sepsis hos barn

Sepsis hos barn bör betraktas som ett tillstånd av livshotande organdysfunktion som orsakas av stört systemiskt svar på infektion. Utöver i det infekterade organet uppvisas dysfunktion även i andra organ, bedömt genom klinisk undersökning och vitalparametrar.

Överdiagnostik – vad är det?

Överdiagnostik – vad är det?

Överdiagnostik innebär diagnoser som gör mer skada än nytta och är en egen entitet inom begreppet »över­användning av medicinska resurser«. Målet med denna artikel är att ge en introduktion till begreppet överdiagnostik och klargöra hur det förhåller sig till andra begrepp inom överanvändning av medicins­ka resurser, i syfte att underlätta en konstruktiv diskussion om lämpliga åtgärder. (31 kommentarer)

Över 100 doktorsavhandlingar inom den prehospitala akutsjukvården i Sverige

Över 100 doktorsavhandlingar inom prehospital akutsjukvård

Över 100 avhandlingar har i dagsläget skrivits om den prehospitala akutsjukvården i Sverige. Syftet med denna artikel är att ge en översiktlig bild av de kunskapsområden som har belysts och samtidigt ge exempel på resultat och ibland konklusioner som har indikerat en förbättringspotential inom prehospital akutsjukvård. (1 kommentar)

vNOTES – en ny minimalinvasiv metod för gynekologisk kirurgi

vNOTES – en ny minimalinvasiv metod för gynekologisk kirurgi

vNOTES-hysterektomi verkar ge mindre postoperativ smärta och snabbare hemgång i jämförelse med total laparoskopisk hysterektomi. 

Diagnos, behandling, risk och kontroll vid Barretts esofagus

Diagnos, behandling, risk och kontroll vid Barretts esofagus

Barretts esofagus innebär metaplastiskt körtelepitel proximalt om den gastroesofageala övergången med samtidig intestinal metaplasi. Artikeln ger en översikt över tillståndets diagnos, behandling och kontroll.

En sällsynt diagnos: trombotisk trombocytopen purpura (TTP)

En sällsynt diagnos: trombotisk trombocytopen purpura (TTP)

Symtomen vid trombotisk trombocytopen purpura kan vara diffusa och komma från flera olika organsystem, oftast från det centrala nervsystemet. Obehandlad har tillståndet hög mortalitet, så snabb diagnostik och behandling är avgörande för prognosen.

Att tänka på vid neuroradiologisk diagnostik av gravida och ammande

Att tänka på då neuroradiologisk diagnostik av gravida övervägs

Artikeln behandlar datortomografi, magnetkamera och kontrastmedel. Neuroradiologisk DT och MR utförs rutinmässigt på gravida, efter att remisserna bedömts ur ett berättigande­perspektiv.  (1 kommentar)

Evidensbaserad screening och diagnostik inom BUP

Så kan evidensbaserad screening och diagnostik inom BUP se ut

Evidensbaserad diagnostik är en förutsättning för evidensbaserad behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin, men har inte fått mycket uppmärksamhet. Ingen enskild metod är tillräcklig och utredningsarbete måste vila på uppgifter från olika informanter, till exempel patient och anhörig. Författarna till denna artikel visar hur nomogram kan användas som ett verktyg i diagnostiken av ADHD och depression. (11 kommentarer)

Spasticitetskorrigerande kirurgi kan ge långvariga förbättringar

Spasticitetskorrigerande kirurgi kan ge långvariga förbättringar

Spasticitetskorrigerande kirurgi i övre extremitet har visat sig resultera i långvarig förbättring, medan icke-kirurgisk behandling i regel innebär mångårig och upprepad behandling med ortoser och botulinumtoxin­injektioner. Fler patienter kunde erbjudas bedömning hos något av de multidisciplinära spasticitetsteam som finns i Sverige.

Mpox hos barn ur svenskt perspektiv

Mpox hos barn – svenskt perspektiv

Sammanfattningsvis rekommenderar vi ökad vaksamhet på mpox hos barn eftersom sporadiska fall av svår sjukdom tidigare har rapporterats särskilt hos barn och kunskapen om naturalförlopp och smittsamhet fortfarande är begränsad.

Alkoholmarkören fosfatidyletanol (PEth) – så bedöms testresultatet

Fosfatidyletanol – så används PEth i blod som alkoholmarkör

Ett PEth-värde över 0,30 µmol/l är en stark indikator för överkonsumtion av alkohol. Ett negativt PEth-resultat utesluter regelbunden hög alkoholkonsumtion men bekräftar inte totalnykterhet. (8 kommentarer)

Allergisk rinit hos barn och vuxna

Allergisk rinit – uppdaterade råd om diagnos och behandling

Nationella riktlinjer saknas, men internationella rekommendationer poängterar vikten av symtomkontroll och välinformerade patienter. Denna artikel ger råd vid behandling anpassade till svenska förhållanden med avstamp i de senaste internationella riktlinjerna.

Långvarig smärta – relationen till ångest och depression är komplex

Långvarig smärta – relationen till ångest/depression är komplex

Långvarig smärta är ofta förenad med ångest-/depressionsbesvär. Det är viktigt att reflektera över och ha respekt för de komplexa och dynamiska sambanden mellan långvarig smärta och depression/ångest. Här presenteras fyra möjliga samband i en konceptuell översikt. (1 kommentar)

Rymdmedicin: utmaningar och möjligheter med rymdfärder

Rymdmedicin: utmaningar och möjligheter med rymdfärder

Sedan millennieskiftet har den internationella rymdstationen ISS oavbrutet varit bemannad, och siktet är nu inställt på månen och Mars. Vilka medicinska möjligheter och utmaningar medför rymdresor, och vilka krav ställs på framtidens astronauter, som ska ge sig ut på årslånga uppdrag utan möjlighet till evakuering?

Behandling för barncancer ger risk för sena komplikationer

Behandling för barncancer ger risk för sena komplikationer

Rekommenderad uppföljning är individuell och framför allt relaterad till kumulativa cytostatikadoser och stråldoser. Vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer rekommenderar behandlingsrelaterad uppföljning både före och efter 18 års ålder.

Koagulationsfaktor XIII – inte bara ett kongenitalt blödningsproblem

Koagulationsfaktor XIII – även ett förvärvat blödningsproblem

Faktor XIII-brist är en ovanlig blödningsrubbning, som oftast diagnostiseras i nyföddhetsperioden. Den förvärvade FXIII-bristen är mindre väldefinierad, men kan beaktas vid allvarliga blödningar. Kunskapen om dessa tillstånd är låg utanför koagulationscentrum.

1 2 3 22