Att högt blodsocker är kopplat till ökad demensrisk har tidigare visats för diabetiker, men en aktuell studie, publicerad i New England Journal of Medicine, visar att sambandet även gäller för icke-diabetiker. Studien har gjorts i USA och omfattar 2 067 personer (839 män och 1 228 kvinnor) utan demens. 343 av deltagarna hade diabetes, medan resterande 1 724 deltagare inte hade det. Samtliga deltagare var över 65 år då studien påbörjades, genomsnittsåldern var 76 år. De följdes i median under 6,8 års tid med löpande blodsockerprov. Vartannat år screenades de för demens varefter individer med positivt utfall i screeningen demensutreddes extensivt. 

Under perioden drabbades 524 deltagare av demens. Vanligaste demensform var alzheimer följd av vaskulär demens. Författarna har emellertid inte fokuserat på enskilda demensformer utan tittat på demens sammanslaget. Av de demensdrabbade var 450 icke-diabetiker.

Icke-diabetikerna som drabbades av demens hade ett genomsnittligt blodglukosvärde på 6,38 mmol/l under femårsperioden före demensdiagnosen. Det ska jämföras med 5,55 mmol/l bland icke-diabetikerna som inte utvecklat demens. Kopplingen mellan högt blodsocker och ökad risk för demens såg man för övrigt också hos diabetiker. Författarna konstaterar att höga glukosnivåer kan kopplas till ökad risk för demens både hos diabetiker och icke-diabetiker. Kausalsambandet återstår emellertid att utreda ytterligare. Dessutom är mekanismerna genom vilka högt blodsocker kopplas till demens inte klarlagda.