Autoreferat. Sedan 2005 registreras samtliga patienter med nyupptäckt njurcancer i ett nationellt njurcancerregister. Man kan se en trend av minskande tumörstorlek och färre patienter med metastaserad sjukdom vid diagnos. Man ser också att allt fler patienter får en mer komplett preoperativ utredning.

Njurcancer utgör 2–3 procent av alla maligniteter i Sverige. Det är den nionde vanligaste cancerformen hos män och den fjortonde vanligaste hos kvinnor. Varje år får ca 1 000 svenskar diagnosen njurcancer och cirka 600 dör i sjukdomen. Ett nationellt vårdprogram finns och uppdaterades senast i mars 2013.

Sedan 2006 har de sex sjukvårdsregionerna i Sverige var sitt register för patienter med nyupptäckt njurcancer. Data från de regionala cancercentrumen valideras, kompletteras och samordnas till ett nationellt register. Täckningsgraden av det nationella njurcancerregistret är 99 procent jämfört med cancerregistret. I registret finns information om sjukdomsförekomst, fördelning av tumörstadium, morfologi och behandlingsmönster, och förändringar över tid kan analyseras.

Under åren 2005–2010 registrerades 5 553 patienter med nydiagnostiserad njurcancer. Andelen patienter som genomgick datortomografi av torax preoperativt ökade från 59 procent under 2005 till 84 procent 2010, vilket kan tolkas som en kvalitetsförbättring av den preoperativa utredningen. Total genomgick 4 229 patienter (76 procent) behandling med kurativ intention. 3 453 (82 procent) av patienterna genomgick radikal nefrektomi, 606 (14 procent) genomgick partiell nefrektomi och 170 (4 procent) genomgick kryoterapi/radiofrekvensterapi. Andelen partiella nefrektomier och laparoskopiska nefrektomier ökade under den studerade perioden. Av patienter med tumörer mindre än 4 cm så användes operationsmetoden partiell nefrektomi i en tredjedel av fallen. Mer än hälften av patienterna med metastaserad sjukdom vid diagnos genomgick palliativ nefrektomi. Femårsöverlevnaden var för patienter med lokaliserad njurcancer 85 procent och för patienter med metastaserad sjukdom 20 procent.

Studien visar sammanfattningsvis en kontinuerlig minskning av både tumörstorlek och andel patienter med metastaserad sjukdom vid diagnos samt bättre preoperativ utredning av patienter med njurcancer i Sverige.