Figur 1. Dödlighet i prostatacancer i relation till incidens av prostatacancer. Kurvorna uppdelade i landsting med låg, medelhög och hög incidens av prostatcancer.

Autoreferat. Landsting med hög incidens av prostatacancer hade 20 procents lägre dödlighet i sjukdomen än landsting som hade låg incidens av prostatacancer. Det visar en studie baserad på data i Cancerregistret, Dödsorsaksregistret och Nationella prostatacancerregistret.

Nyttan av PSA-testning för tidig diagnostik av prostatacancer är omdiskuterad trots att en stor väldesignad europeisk randomiserad studie (ERSPC) visat en sänkt dödlighet i prostatacancer med screening. I Sverige började PSA-testning att användas allt oftare under början av 2000-talet i vissa landsting, medan användandet fortsatte att vara lågt i andra landsting.

I den här studien undersöktes skillnaden i dödlighet i prostatacancer mellan landsting. Prostatacancerspecifik dödlighet och överdödlighet  (oavsett orsak) bland män med prostatacancer jämfördes med bakgrundsbefolkningen. Incidensen av metastaser från prostatacancer studerades också. På grund av att en stor del av den svenska manliga befolkningen ingick i studien baserades analysen på mer än 7 miljoner personår med mer än 2 500 dödsfall orsakade av prostatacancer.

I de åtta landstingen med högst incidens var dödligheten och incidensen av metastaser cirka 20 procent lägre än i de sex landstingen med lägst incidens under tidsperioden 2000–2009 (Figur 1). I jämförelse med en tidigare tidsperiod, 1990–1999, sjönk dödligheten under 2000–2009 i landsting med hög incidens, och en mindre sänkning iakttogs även i landsting med låg incidens. Data i Prostatacancerregistret bekräftade att män diagnostiserade i landsting med hög incidens hade lägre PSA-värden, mindre ofta aggressiva eller lokalt avancerade tumörer och oftare genomgick radikal prostatektomi. Eftersom incidensen av prostatacancer delvis beror på frekvensen PSA-test i en befolkning, kan dessa resultat tolkas som att PSA-testning och efterföljande diagnostik och tidig behandling sänker dödligheten i prostatacancer.

Den sänkning som observerades överensstämmer väl med resultat i en stor europeisk randomiserad studie av PSA-testning (ERSPC) och ger ytterligare stöd för en effekt av PSA-testning på dödlighet i prostatacancer. Allmän screening rekommenderas dock inte i Sverige eftersom balansen mellan nyttan av PSA-screening, dvs sänkt dödlighet, och biverkningar av screening är oklar. Negativa effekter av PSA-screening innefattar onödiga undersökningar av män utan cancer, behandling av män med ofarlig cancer och biverkningar av behandling, framför allt sexuella biverkningar men även risk för urinläckage [Stampfer M, et al. J Natl Cancer Inst. Epub 7 mar 2014]. Ett intensivt arbete pågår för närvarande för att minska dessa negativa bieffekter av PSA-testning.