Enligt forskarnas beräkningar skulle ersättandet av en portion rött kött per dag med en portion baljväxter, fågel, fisk, ägg och/eller nötter medföra 14–17 procents minskad risk för bröstcancer. Foto: Oksana Kuzmina/Fotolia

Vissa riskfaktorer för bröstcancer har större inverkan tidigt i livet. Tidigare studier har inte kunnat visa något samband mellan intag av rött kött och risken för bröstcancer, men de flesta studier har undersökt intaget av rött kött i medelåldern eller senare.

Amerikanska forskare har genomfört en prospektiv kohortstudie på 88 803 kvinnor från Nurses’ health study II. Dessa kvinnor fyllde i ett matintagsformulär år 1991, vid 26–45 års ålder. Under 20 års uppföljningstid förekom 2 830 fall av bröstcancer.

De som hade högst intag av rött kött tidigt i livet hade en ökad risk för bröstcancer (relativ risk (RR) 1,22, 95 procents konfidensintervall (KI) 1,06–1,40) jämfört med dem som åt minst rött kött. Högre intag av andra proteinkällor, såsom fågel, fisk, ägg, baljväxter och nötter, medförde ingen ökad risk. Tvärtom sågs, efter ett högt intag av fågel, en minskad risk för bröstcancer hos postmenopausala kvinnor (RR 0,73, 95 procents KI 0,58–0,91) men inte hos premenopausala (RR 0,93, 95 procents KI 0,78–1,11).

En förklaring till riskökningen skulle kunna vara rester av hormoner i rött kött, som ges till djuren i tillväxtsyfte.

Studien har trots sin prospektiva design vissa begränsningar, bland annat att studiedeltagarna själva rapporterade sitt matintag och att studien inte gör skillnad mellan processat och icke-processat rött kött, vilket kan skilja sig åt avsevärt beträffande till exempel innehåll av fett och salt.

Enligt forskarnas beräkningar skulle ersättandet av en portion rött kött per dag med en portion baljväxter, fågel, fisk, ägg och/eller nötter medföra 14–17 procents minskad risk för bröstcancer.