Anders Hansen, specialistläkare, psykiatri
I JAMA Neurology presenteras en italiensk studie i vilken man undersökt potentiella biomarkörer för ALS (amyotrofisk lateral skleros), något som är viktigt för att följa utvecklingen av sjukdomsförloppet och prognostisera men också vid utveckling av nya mediciner.
Studien omfattar uppgifter från 2007 till 2011, och 638 ALS-patienter, 352 män och 286 kvinnor, har ingått. Författarna har undersökt ett flertal potentiella markörer, däribland kreatinin, LPK, albumin, HDL, LDL, totalkolesterol och TSH. Frågan man har ställt är om nivåerna av respektive ämne kan förutsäga sjukdomsutvecklingen. I ett andra steg har resultaten verifierats i ytterligare en kohort med 122 ALS-patienter.
Det visade sig kort och gott att endast kreatinin och serumalbumin är oberoende markörer för sjukdomsutvecklingen hos män och kvinnor med ALS. Låga nivåer av båda dessa ämnen är kopplade till sämre prognos, det vill säga kortare överlevnad. Albumin ska ses som en markör för inflammation medan lågt kreatinin i stället speglar den nedbrytning av muskulatur som sker vid sjukdomen.
Flera tidigare undersökningar av biomarkörer vid ALS har gjorts. Ofta har man undersökt lipidstatus, men i den nu aktuella undersökningen visade sig detta inte vara en oberoende prognostisk markör.
En styrka med den aktuella studien är att den bygger på ett representativt tvärsnitt av ALS-patienter då studiens 638 patienter utgör 90 procent av samtliga som diagnostiserats med ALS i regionerna Piemonte och Aosta-dalen i Italien under perioden 2007 till 2011.
ALS har en prevalens på 60–90 per miljon invånare. Varje år drabbas 1–2 per 100 000 invånare av sjukdomen, vilket i Sverige således innebär uppåt 200 sjukdomsfall per år.
Nyheter 05 DEC 2019 I januari är det dags att fatta beslut om ett eventuellt breddinförande av närakuter i Västra Götalandsregionen. Målet är att avlasta akutmottagningarna. Men i ett pilotprojekt med fyra närakuter är det hittills bara den på Östra sjukhuset som lyckats med det.
Nyheter 05 DEC 2019 Vård efter plånbok, inte efter behov. Så har kritiken mot den nyöppnade mottagningen Hedda Care i Stockholm låtit. Men läkaren och vd:n Sara Löfgren vill väcka debatt om kvinnovården och erbjuda bättre vård.
Recension 05 DEC 2019 De som anser att smärta som begrepp och smärtbehandling som praxis är svåra saker kan få hjälp av en nyutkommen bok som samlar all aktuell kunskap på området. Allt på svenska dessutom, vilket uppskattas extra mycket av Läkartidningens recensent.
Nyheter 05 DEC 2019 Södertälje sjukhus riskerar att få betala 5 miljoner i vite på grund av trånga toaletter och duschutrymmen.
Kultur 05 DEC 2019 »Du står på mitt pek, så står jag på ditt«, tycks vara en vanlig överenskommelse mellan akademiker i jakten på publikationsmeriter – och de som har råd kan köpa sig medförfattarskap enligt diverse prislistor. Stephan Rössner pekar ut en mindre upplyst sida av akademisk publicering.
Nyheter 05 DEC 2019 Onemed kommer att ta över en del av Apotekstjänsts leveranser av sjukvårdsmaterial under det kommande året. Exakt när och hur mycket av uppdraget de ska axla beslutas nästa vecka.
Nyheter 04 DEC 2019 Andelen läkare som inte har specialistkompetens har ökat kraftigt de senaste tio åren. Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren har gjort. (2 kommentarer)
Nya rön 04 DEC 2019 En studie som genomförts i syfte att beskriva menstruationscykeln utifrån en stor mängd data insamlade via en app visar att menscykler och cykelfaser är väsentligt mer varierade i längd än vad som tidigare angetts.
Kultur 04 DEC 2019 I år är det 50 år sedan som man för första gången genomförde en endoskopisk undersökning av hela kolon och tog bort polyper proximalt om rektum. På 1990-talet visade studier att polypektomi skyddar mot insjuknandet i kolorektalkancer, vilket blev grunden för införandet av kolorektalkacerscreening. Läkartidningens artikel beskriver utvecklingen av en framgångsrik metod.
Nyheter 04 DEC 2019 Polen är det populäraste utbildningslandet för svenska läkarstudenter utomlands. Men söktrycket har minskat stadigt de senaste åren. Nu avråder Läkarförbundet från att börja en polsk läkarutbildning på grund av risken att hamna i kläm när AT avskaffas.
Debatt 04 DEC 2019 Oskar Krakau, Nicole Laszlo och Erica Aldenbäck har under sin läkarutbildning stött på både bra och dåliga exempel på handledning. De levererar tips för den som vill »vinna pris« som bästa handledare. (1 kommentar)
Fallbeskrivning 04 DEC 2019 Aktinomykos i toraxregionen är en sällsynt men allvarlig sjukdom. Diagnostiken är svår eftersom bakterien kräver specialmedium och lång tid för att växa. Här presenteras tre patientfall som illustrerar kliniken och de diagnostiska svårigheterna. (1 kommentar)
Nyheter 03 DEC 2019 Genom mer flexibla anställningsformer, där läkare kan kombinera privat mottagning med anställning vid sjukhus, skulle vården kunna effektiviseras. Det är en av slutsatserna i en ny ESO-rapport.
Debatt 03 DEC 2019 Behovet av genusperspektiv inom medicinsk utbildning har erkänts på regeringsnivå. Just nu fastställs kursplaner för den nya sexåriga läkarutbildningen. Genusmedicin måste bli en självklar del av läkarutbildningen, skriver Kvinnliga läkares förening. (1 kommentar)
Originalstudie 03 DEC 2019 Hos patienter med glaukom eller våt makuladegeneration kan fördröjd vård leda till irreversibel synnedsättning.
Författarintervjun 03 DEC 2019 Dalia Merkland, ST-läkare på S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, har tillsammans med sin kollega Magnus Gjötterberg granskat 102 Ivo-ärenden.
Nyheter 03 DEC 2019 Niki Shams, läkarstudent i Stockholm, har valts till ny ordförande för Sveriges läkarförbund student. Hon tar över efter Theodor Lav från årsskiftet.
Nyheter 03 DEC 2019 I helgen hade Sveriges läkarförbund student, SLF student, sitt fullmäktigemöte. I år var det rekordmånga motioner – över 30 stycken.
Nyheter 03 DEC 2019 Barnläkaren Peter Almgren får i uppdrag av regeringen att se över hur man ska kunna uppnå en mer sammanhållen och likvärdig vård för barn och unga. Tanken är också att avlasta barn- och ungdomspsykiatrin.
Nyheter 03 DEC 2019 Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ska granska hur varslen på tre stora sjukhus i Region Stockholm påverkar patientsäkerheten och tillgången på vård. »Vi vill gärna se en konsekvensbeskrivning«, säger en utredare.