Under de 42 månaderna nådde 73 procent av patienterna i kombinationsgruppen fullständig återhämtning, det vill säga normaliserat mående och inget återfall under 26 veckor. Foto: Fotolia

Kombinationen av KBT och farmakologisk behandling ger bättre resultat än enbart farmaka vid depression, särskilt vid svår depression. Så kan man sammanfatta en amerikansk undersökning som presenteras i JAMA Psychiatry. Studien omfattar 452 vuxna depressionspatienter med en medelålder på 43 år. Ingen av dem slutenvårdades då studien påbörjades. Samtliga uppfyllde DSM-IV-kriterier för depression (major depressive disorder). Resultatet av behandlingen har följts genom skattningsskalor för depression, däribland den så kallade Hamilton-skalan. Patienter med bipolär sjukdom eller missbruk har inte inkluderats.

Deltagarna lottades till två grupper: en grupp som fick farmakologisk antidepressiv behandling och KBT, och en som enbart fick farmakologisk behandling. Denna bestod i de flesta fall av att man först prövade SSRI eller SNRI, för att vid behandlingssvikt gå vidare med exempelvis tricyklika.

Behandlingen delades upp i två faser; en akutfas och en fortsättningsfas. Akutfasen pågick fram till dess att patienten befann sig i remission (minst fyra veckor av normaliserat mående). Längden på denna fas berodde således på utfallet, det vill säga om och i så fall hur snabbt patienten förbättrades.

Därefter följde en fas där behandlingen fortsatte i 26 veckor för att säkerställa att patienten inte återföll, vilket definierats som fullständig återhämtning. Poängen med detta är att det visat sig viktigt att behandla depressioner till dess att patienten är helt återställd för att undvika relaps. Efter de 26 veckorna avslutades behandlingen.

Hur länge den antidepressiva behandlingen gavs berodde således på behandlingsresultatet. Som längst pågick behandlingen i 42 månader. Det fanns patienter som inte nådde remission eller fullständig återhämtning under denna period. KBT gavs av 12 terapeuter (majoriteten av dem psykologer) i sessioner om vardera 50 minuter. De första två veckorna gavs två sessioner per vecka, därefter en session per vecka under akutfasen och en gång per månad under de 26 veckorna i fortsättningsfasen.

Det visade sig att kombinationen KBT och farmaka var mer effektiv än enbart farmaka. Under de 42 månaderna nådde 73 procent av patienterna i kombinationsgruppen fullständig återhämtning, det vill säga normaliserat mående och inget återfall under 26 veckor. För farmakagruppen var andelen 63 procent. Färre deltagare i kombinationsbehandlingsgruppen hoppade av studien. Kombinationen KBT och farmakologisk behandling var särskilt effektiv för patienter med svår depression som inte var kronisk. För mild till medelsvår depression och kronisk dito var skillnaden mellan kombinationsbehandling och  enbart läkemedel mer blygsam. Författarna kommer att följa deltagarna framöver för att analysera risk för återfall på ännu längre sikt.