Erik Melén, docent, Institutet för miljömedicin; Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Stockholm
CC16-nivåer i blod och bronkoalveolärt lavage har i tidigare studier visats vara lägre hos patienter med KOL, men detta är första gången som nivåer av CC16 hos friska individer har kopplats till nyinsjuknande i KOL och accelererad lungfunktionsnedsättning. Illustration: Colourbox
Autoreferat. Tidigt i livet grundläggs förutsättningarna för hur vår lungfunktion kommer att bli under barndomen och även senare i vuxen ålder. Ärftliga och miljörelaterade faktorer som rökning påverkar lungfunktionen, men man har hittills inte kunnat identifiera någon biomarkör som kan predicera vilka individer som löper störst risk för lungfunktionsnedsättning och utveckling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.
I en studie publicerad i Lancet Respiratory Medicine rapporterar vi tillsammans med kollegor från USA, England och Schweiz att låga blodnivåer av en »nygammal« biomarkör, CC16 (secretoglobin 1A member; SCGB1A1), har koppling till dålig lungfunktionsutveckling hos barn och risk att utveckla KOL hos vuxna. I studien ingår tre populationsbaserade kohorter av vuxna (totalt 1 600 individer) som följts mellan 8 och 14 år, samt tre födelsekohorter (totalt 1 150 barn), inklusive BAMSE-studien från Stockholm, med uppföljning upp till 16 års ålder. CC16-nivåer mättes i blodet på samtliga vuxna vid studiestart och på samtliga barn vid 4–6 års ålder. För 1 SD lägre nivå av CC16 vid ursprungsmätningen sågs en ökning av åldersrelaterad lungfunktionsnedsättning hos vuxna med 3,3 ml (95 procents konfidensintervall [KI] –4,8 till –1,8) per år i genomsnitt. Individerna med lägst nivåer av CC16 (lägsta tertilen) hade 81 procent ökad risk att utveckla KOL, definierat som FEV1/FVC <70 procent och FEV1<80 procent av förväntat värde (dvs stadium 2), över tid jämfört med individerna med högst nivåer (hazardkvot [HR] 1,81; 95 procents KI 1,06–3,09). I födelsekohorterna sågs 69 ml, motsvarande 2–3 procent sämre tillväxt av FEV1 upp till 16 års ålder när man jämförde barnen med lägst och de med högst nivåer (P=0,0001). Samtliga analyser var justerade för kända förväxlingsfaktorer som ålder, kön och rökning/exponering för tobaksrök.
CC16-nivåer i blod och bronkoalveolärt lavage har i tidigare studier visats vara lägre hos patienter med KOL, men detta är första gången som nivåer av CC16 hos friska individer har kopplats till nyinsjuknande i KOL och accelererad lungfunktionsnedsättning. Resultaten från födelsekohorterna visar också att CC16 påverkar utvecklingen av lungfunktionen, vilket talar för gemensamma mekanismer hos både barn och vuxna, och studien bidrar med ny kunskap om hur sjukdomar i luftvägarna utvecklas från barndom till vuxen ålder. CC16 produceras mestadels lokalt (av »club«-celler) i de nedre luftvägarna men kan enkelt mätas i blodet. Proteinet har rapporterats ha antiinflammatoriska egenskaper, och nu pågår aktiv forskning för att kartlägga vilka faktorer (t ex genetik, miljö och sjukdomsprocesser) som påverkar nivåerna av CC16 och för att undersöka nya möjligheter till prevention och behandling av KOL.
Nyheter 13 DEC 2019 Omkring 150 läkare, varav 50 professorer, har ställt sig bakom ett nytt upprop om Karolinska universitetssjukhuset. Läkarna vill bland annat att rutinsjukvård ska in på Nya Karolinska Solna för att säkerställa kompetens, utbildning och forskning.
Nyheter 13 DEC 2019 Läkemedelsverket utreder om apotek ska få skriva ut receptbelagd springmaskmedicin till sina kunder. Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren är dock skeptisk.
Krönika 13 DEC 2019 Som sommarjobbande ungdom i vården får man sprita britsar, bädda rent och gå ärenden tills ryggen värker. Men man träffar också människorna, de som jobbar för att hjälpa och de som får lindring eller tröst. Man ser och förstår och strålar av glädje på kvällen. Nina Cavalli-Björkman berättar.
Nyheter 13 DEC 2019 Flera regioner har för miljontals kronor köpt in utbildningar för exempelvis ST-läkare, som innehåller ett kritiserat personlighetstest som kallats för pseudovetenskapligt. Ett par kurser har även certifierats av Lipus, ett dotterbolag till Läkarförbundet.
Nyheter 13 DEC 2019 Den primärvårdsreform som skulle presenteras i december kommer att dröja. Det senaste budet är att den kommer i början av nästa år, rapporterar Dagens Medicin.
Nyheter 13 DEC 2019 Det stora flödet av information inom sjukvården i Region Kalmar är oöverskådligt och skapar risker för patientsäkerheten. Det anser Kalmar läns läkarförening som nu skickat en begäran till Arbetsmiljöverket.
Nyheter 13 DEC 2019 Sverige ska förstärka forskningen inom life science och bli ett föregångsland inom precisionsmedicin. Det vill regeringen som nu presenterar en strategi med 30 målsättningar.
Vårdutveckling 13 DEC 2019 Utredningen av två utbrott av barnsängsfeber presenteras. Hos fyra av de fem patienterna med barnsängsfeber hade smittspridning sannolikt skett från personal. Smittspridningen hade sannolikt kunnat undvikas genom noggrann följsamhet till basala hygienrutiner.
Författarintervjun 13 DEC 2019 Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, beskriver tillsammans med kollegor utbrott av barnsängsfeber på två av regionens förlossningsavdelningar.
Nyheter 12 DEC 2019 65 procent av läkarna i primärvården upplever arbetet som mycket eller oerhört stressigt. Däremot är de relativt nöjda nöjd med att arbeta som läkare. Det visar resultat från en stor internationell jämförelse. (3 kommentarer)
Nyheter 12 DEC 2019 Ingemar Engström, läkare och professor i barn- och ungdomspsykiatri, har tilldelats Statens medicinsk-etiska råds etikpris 2019.
Nyheter 12 DEC 2019 88 procent av studenterna på läkarutbildningarna tar ut läkarexamen. Det är den näst högsta examensfrekvensen på de stora utbildningarna med yrkesexamen, enligt nya siffror från Universitetskanslersämbetet.
Nyheter 12 DEC 2019 Nu tar Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) fram nya råd till vården kring induktion av förlossning vid överburenhet. Två förlossningsenheter i landet har redan ändrat sina rutiner med anledning av resultaten av studien Swepis.
Nyheter 12 DEC 2019 På senare tid har läkare i Stockholm utfärdat felaktiga dödsbevis för fyra levande patienter. Enligt regionens patientnämnd har antalet felaktiga dödbevis ökat de senaste åren.
Nya rön 12 DEC 2019 I en studie undersöktes sambandet mellan depression och senare utveckling av abdominellt aortaaneurysm. Studiens resultat tyder på att depression bör evalueras som en möjlig riskfaktor i samband med att man överväger strategisk ultraljudsscreening av personer med ökad risk för abdominellt aortaaneurysm.
Debatt 12 DEC 2019 Syftet med vårdförlopp är att vi ska ha en jämlik, god och effektiv vård i hela landet. Vården ska utgå från den enskilda patientens behov, skriver Fredrik Lennartsson, Sveriges Kommuner och regioner, och Mats Bojestig, ordförande, Nationellt system för kunskapsstyrning, i detta inlägg i en aktuell debatt i Läkartidningen.
Nyheter 11 DEC 2019 En arbetsgrupp jobbar med att ta fram en ny modell för de hyllade närsjukvårdsteamen i Skaraborg. I år har läkarna i alla tre teamen sagt upp sig och Skaraborgs sjukhus har krävts på svar om hur de ska lösa krisen.
Nyheter 11 DEC 2019 Försäkringskassan och Socialstyrelsen ska – på uppdrag av regeringen – jobba med att underlätta arbetet med sjukskrivning för både läkare och Försäkringskassans handläggare. Det handlar bland annat om att utveckla läkarintyget så att det blir lättare att lämna uppgifter. (4 kommentarer)
Nyheter 11 DEC 2019 Flera regioner har inte koll på vilka merkostnader hyrpersonal medför och har dessutom inte budgeterat för utgiften. Det visar en enkät som Dagens Medicin har gjort. (2 kommentarer)
Recension 11 DEC 2019 Finansborgarrådet i Region Stockholm, Irene Svenonius, har skrivit en debattbok om hur svensk sjukvård borde styras och skötas. Gott om ideologiskt präglade tankar, mindre av faktaunderbyggd, balanserad genomgång, finner Läkartidningens recensent. (2 kommentarer)