Emma C Hansson, läkare, doktorand
Anders Jeppsson, professor, överläkare, institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet; båda thoraxkirurgiska sektionen, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg
I en nationell registerstudie jämfördes 2 244 patienter med akut koronart syndrom som behandlats med ASA och antingen klopidogrel eller tikagrelor, och som opererades med CABG (coronary artery bypass graft). Illustration: Fotolia/IBL
Autoreferat. Dubbel trombocythämning med tikagrelor gav inte mer blödningskomplikationer än klopidogrel i samband med kranskärlskirurgi. Tikagrelor kan sättas ut senare inför kirurgin än vad som rekommenderas i aktuella internationella riktlinjer utan att det orsakar mer blödningskomplikationer.
Blödningskomplikationer i samband med hjärtkirurgi ger ökad morbiditet och mortalitet. Patienter som behandlas med dubbel trombocythämning med acetylsalicylsyra (ASA) och en P2Y12-hämmare (t ex klopidogrel eller tikagrelor) inför kirurgi har en ökad förekomst av blödningskomplikationer i samband med ingreppet. Aktuella riktlinjer rekommenderar därför utsättning av P2Y12-hämmaren minst fem dagar före operationen om patientens tillstånd tillåter. En kortare utsättningsperiod skulle kunna minska risken för trombotiska händelser i väntan på operationen och spara sjukvårdsresurser.
Vi genomförde en nationell registerstudie med 2 244 patienter med akut koronart syndrom som behandlats med ASA och antingen klopidogrel (n = 978) eller tikagrelor (n = 1 266), och som opererades med CABG (coronary artery bypass graft) under samma vårdtillfälle under 2012 och 2013, åren då tikagrelor gradvis ersatte klopidogrel som förstahandsbehandling vid akut koronart syndrom. Förekomsten av allvarlig blödning relaterades till vilken P2Y12-hämmare som använts och hur långt före ingreppet den satts ut. I cirka 30 procent av operationerna var P2Y12-hämmaren utsatt kortare tid än fem dagar.
Den totala incidensen av blödningskomplikationer var lägre med tikagrelor än med klopidogrel (13 procent jämfört med 18 procent, riskjusterad oddskvot [OR] 0,72; 95 procents konfidensintervall [KI] 0,56–0,92; P = 0,012). Tikagrelorbehandlade patienter hade högre förekomst av blödningskomplikationer om läkemedlet inte kunnat sättas ut alls före operationen. Däremot minskade incidensen fortare med tikagrelor, och efter tre dagars utsättning var incidensen på samma nivå (8–9 procent; OR 0,93; 95 procents KI 0,53–1,64; P = 0,80) som vid utsättning längre än fem dagar. För klopidogrel var incidensen högre efter utsättning tre till fem dagar före operationen jämfört med mer än fem dagar.
Resultaten av denna observationsstudie antyder att patienter som behandlats med tikagrelor skulle kunna opereras tidigare än vad som rekommenderas i aktuella riktlinjer. Vidare antyder studien att patienter som behandlas med tikagrelor har lägre risk för blödningskomplikationer än patienter behandlade med klopidogrel, om utsättning sker mer än 72 timmar före operationen. Det bör dock påpekas att den aktuella studien är observationell och att det saknas randomiserade prövningar inom området.
Arbetet representerar en nationell erfarenhet av blödningskomplikationer efter CABG, och är den hittills största publicerade »real life«-studien på området. I klinisk praxis skulle resultaten kunna innebära att patienter som behandlats med tikagrelor kan opereras med kortare väntetid efter utsättning, vilket potentiellt minskar risken för nya trombotiska händelser i väntan på operationen, förkortar vårdtiden och därmed sparar sjukvårdsresurser.
Jäv: Emma C Hansson och Anders Jeppsson har erhållit talararvoden från AstraZeneca. AJ har också fått konsultarvode och stöd för andra prövarinitierade studier från AstraZeneca.
Nyheter 06 DEC 2019 För att klara ekonomin ska Jämtland Härjedalen minska personalstyrkan med 160-180 tjänster nästa år. Det är innehållet i ett förslag som regionen presenterade för facken i dag.
Nyheter 06 DEC 2019 Regionanställda som riskerar arbetslöshet ska kunna få fortbildning och kompetensutveckling redan innan varsel och uppsägningar blir aktuella. Det är innebörden av en ny överenskommelse mellan fack och arbetsgivare.
Nyheter 06 DEC 2019 Nu har regeringen utsett en ordförande och tio ledamöter till den nya Nämnden för prövning av oredlighet i forskning. Nämnden ska utreda misstänkt forskningsfusk och inleder sitt arbete vid årsskiftet.
Nyheter 06 DEC 2019 I kölvattnet av leveranskrisen kräver flera Saco-fackförbund nu Region Uppsala på skadestånd för brott mot bland annat medbestämmandelagen. Detta eftersom facken inte fått vara med och påverka när avtalet med Apotekstjänst upphandlades.
Debatt 06 DEC 2019 Det är tydligt att industrin delvis misslyckats med sitt uppdrag att tillförlitligt leverera läkemedel till befolkningen. När läkemedel plötsligt inte går att få tag på kan varken vården, apoteken, myndigheter eller andra aktörer hjälpa patienterna, skriver Johan Wallér, vd, Sveriges apoteksförening.
Nyheter 05 DEC 2019 I januari är det dags att fatta beslut om ett eventuellt breddinförande av närakuter i Västra Götalandsregionen. Målet är att avlasta akutmottagningarna. Men i ett pilotprojekt med fyra närakuter är det hittills bara den på Östra sjukhuset som lyckats med det. (1 kommentar)
Nyheter 05 DEC 2019 Vård efter plånbok, inte efter behov. Så har kritiken mot den nyöppnade mottagningen Hedda Care i Stockholm låtit. Men läkaren och vd:n Sara Löfgren vill väcka debatt om kvinnovården och erbjuda bättre vård. (3 kommentarer)
Recension 05 DEC 2019 De som anser att smärta som begrepp och smärtbehandling som praxis är svåra saker kan få hjälp av en nyutkommen bok som samlar all aktuell kunskap på området. Allt på svenska dessutom, vilket uppskattas extra mycket av Läkartidningens recensent.
Nyheter 05 DEC 2019 Södertälje sjukhus riskerar att få betala 5 miljoner i vite på grund av trånga toaletter och duschutrymmen.
Kultur 05 DEC 2019 »Du står på mitt pek, så står jag på ditt«, tycks vara en vanlig överenskommelse mellan akademiker i jakten på publikationsmeriter – och de som har råd kan köpa sig medförfattarskap enligt diverse prislistor. Stephan Rössner pekar ut en mindre upplyst sida av akademisk publicering. (1 kommentar)
Nyheter 05 DEC 2019 Onemed kommer att ta över en del av Apotekstjänsts leveranser av sjukvårdsmaterial under det kommande året. Exakt när och hur mycket av uppdraget de ska axla beslutas nästa vecka.
Nyheter 04 DEC 2019 Andelen läkare som inte har specialistkompetens har ökat kraftigt de senaste tio åren. Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren har gjort. (2 kommentarer)
Nya rön 04 DEC 2019 En studie som genomförts i syfte att beskriva menstruationscykeln utifrån en stor mängd data insamlade via en app visar att menscykler och cykelfaser är väsentligt mer varierade i längd än vad som tidigare angetts.
Kultur 04 DEC 2019 I år är det 50 år sedan som man för första gången genomförde en endoskopisk undersökning av hela kolon och tog bort polyper proximalt om rektum. På 1990-talet visade studier att polypektomi skyddar mot insjuknandet i kolorektalkancer, vilket blev grunden för införandet av kolorektalkacerscreening. Läkartidningens artikel beskriver utvecklingen av en framgångsrik metod.
Nyheter 04 DEC 2019 Polen är det populäraste utbildningslandet för svenska läkarstudenter utomlands. Men söktrycket har minskat stadigt de senaste åren. Nu avråder Läkarförbundet från att börja en polsk läkarutbildning på grund av risken att hamna i kläm när AT avskaffas.
Debatt 04 DEC 2019 Oskar Krakau, Nicole Laszlo och Erica Aldenbäck har under sin läkarutbildning stött på både bra och dåliga exempel på handledning. De levererar tips för den som vill »vinna pris« som bästa handledare. (1 kommentar)
Fallbeskrivning 04 DEC 2019 Aktinomykos i toraxregionen är en sällsynt men allvarlig sjukdom. Diagnostiken är svår eftersom bakterien kräver specialmedium och lång tid för att växa. Här presenteras tre patientfall som illustrerar kliniken och de diagnostiska svårigheterna. (1 kommentar)
Nyheter 03 DEC 2019 Genom mer flexibla anställningsformer, där läkare kan kombinera privat mottagning med anställning vid sjukhus, skulle vården kunna effektiviseras. Det är en av slutsatserna i en ny ESO-rapport.
Debatt 03 DEC 2019 Behovet av genusperspektiv inom medicinsk utbildning har erkänts på regeringsnivå. Just nu fastställs kursplaner för den nya sexåriga läkarutbildningen. Genusmedicin måste bli en självklar del av läkarutbildningen, skriver Kvinnliga läkares förening. (2 kommentarer)
Originalstudie 03 DEC 2019 Hos patienter med glaukom eller våt makuladegeneration kan fördröjd vård leda till irreversibel synnedsättning.