Oskar Swartling, läkarstudent, Karolinska institutet, Danderyds sjukhus
Eluxadolin (Viberzi) minskade magsmärta och lös avföring vid diarrébetonad irritabel tarm (IBS) jämfört med placebo. De vanligaste biverkningarna av läkemedlet var illamående, förstoppning samt magsmärta. Det visar en nyligen publicerad studie i New England Journal of Medicine.
I den randomiserade fas 3-studien studerades effekten och säkerheten av eluxadolin (my- och kappaopioidreceptoragonist samt deltaopioidreceptor-antagonist) vid diarrébetonad IBS. I studien deltog 2 427 personer mellan 18 och 80 år. Majoriteten var kvinnor. Inklusionskriterier innefattade IBS med diarré enligt Rom III-kriterierna, tidigare magsmärta över 3 på en 10-gradig skala samt avföringskonsistens över 5,5 enligt Bristol Stool Form Scale. Personer med IBD, celiaki samt pankreatit exkluderades. Deltagarna randomiserades till 75 mg eller 100 mg eluxadolin två gånger per dag eller placebo och följdes under 26 (studie 1) eller 52 (studie 2) veckor. Det primära utfallsmåttet var andelen personer som tyckte sig ha en minskning av magsmärta och mindre lös avföring under mer än 50 procent av studiedagarna.
Från vecka 1 till 12 var andelen personer som uppnådde det primära utfallsmåttet större i de grupper som erhöll 75 mg eller 100 mg eluxadolin jämfört med placebo i båda studierna. För studie 1 sågs förbättring hos 29 procent i 75 mg-gruppen, 30 procent i 100 mg-gruppen och 16 procent i placebogruppen (P < 0,001 för båda jämförelserna). För studie 2 sågs förbättring hos 24 procent med 75 mg, 25 procent med 100 mg och 17 procent med placebo (P = 0,01 respektive P = 0,004). För vecka 1 till 26 var resultaten likartade, men med något fler deltagare i studie 1 som upplevde symtomförbättring. De vanligaste biverkningarna var illamående, förstoppning och magsmärta. Två av deltagarna som erhöll 75 mg och tre som erhöll 100 mg eluxadolin utvecklade pankreatit.
Fördelar med studien är det stora antalet deltagare och den randomiserade studiedesignen. En nackdel är att ett kompositmått användes som primärt utfallsmått. För fullödig säkerhetsprofil krävs ytterligare utvärdering av läkemedlet.
Nya rön 20 APR 2018 Primär hyperhidros påverkar livskvaliteten negativt, och stigma, okunskap om svettningarna och bemötandet i unga år kan orsaka en fördröjning i kontakten med sjukvården. Det visar en avhandling där man undersökt förekomsten av primär hyperhidros och dess påverkan på livskvalitet. (2 kommentarer)
Krönika 20 APR 2018 I samtalet mellan läkare och patient kan en avgrund av oförståelse breda ut sig, när ingen förklaring gör något begripligt. För andra känns det direkt lite bättre »nu när doktorn är här«. Ulrika Nettelblad minns några patientmöten.
Nyheter 20 APR 2018 Den digitala vårdgivaren Kry lex Maria-anmäler 13 videoundersökningar av barn, gjorda av den läkare som sedan tidigare är misstänkt för flera fall av sexuella övergrepp mot barn runtom i landet.
Nyheter 20 APR 2018 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting har polisanmält en privat psykiatrisk verksamhet efter misstankar om systematiskt fakturafiffel.
Nyheter 20 APR 2018 Konkurrens, tidspress och en stark önskan att stärka varumärket ökar risken för att forskare, institutioner och forskningstidskrifter tummar på etiken och den kritiska granskningen av vetenskapliga rön. Det framgår av en färsk studie från Linköpings universitet.
Nyheter 20 APR 2018 Alliansen i Stockholms läns landsting föreslår Göran Stiernstedt, aktuell som vårdutredare åt regeringen, till ny ordförande för landstingets gemensamma styrelse för Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus.
Nyheter 20 APR 2018 Lokalerna för strålbehandling vid Nya Karolinska Solna måste anpassas till ny upphandlad medicinsk utrustning. Dessutom ska sterilcentralen göras om och ytterligare utrustas för att öka kapaciteten.
Nyheter 20 APR 2018 Socialstyrelsen rekommenderar att alla nyfödda ska testas för SCID, svår kombinerad immunbrist. På så sätt kan två, tre barn fångas upp och få behandling varje år, menar myndigheten.
Debatt 20 APR 2018 Tore Södermark funderar över Försäkringskassans rationella byråkrati och det aggressiva sätt som den hanteras på, och efterlyser mer samförstånd. (2 kommentarer)
Rapport 20 APR 2018 Kranskärlsutredning med datortomografi kan med stor säkerhet diagnostisera låg- och höggradiga stenoser. Värdering av intermediära stenoser är dock svårare och kräver ofta ytterligare diagnostik med invasiv kranskärlsröntgen. En icke-invasiv metod har utvecklats för bedömning av stenosgrad i kranskärl utifrån befintligt bildmaterial.
Nyheter 19 APR 2018 Omoderna alkoholråd får ge vika när Stockholm som första landsting nu har tagit fram rekommendationer för lågriskkonsumtion av alkohol. Tanken är att de ska bli ett stöd för sjukvården. (1 kommentar)
Nyheter 19 APR 2018 Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp anser att en professor i Uppsala gjort sig skyldig till oredlighet efter att antalet respondenter i en vetenskaplig artikel felaktigt angetts till 3 390 i stället för 3 389. (1 kommentar)
Nyheter 19 APR 2018 Spridningen av vankomycinresistenta enterokocker, VRE, fortsätter. Nu har smitta konstaterats även på sjukhus i Region Örebro län.
Nyheter 19 APR 2018 Samla olika forskningsfält, engagera studenter i ett tidigt skede och lär politiker och allmänhet hur världen faktiskt ser ut. Det var några av huvudbudskapen när The Swedish Global Health Research Conference drog igång på onsdagen.
Nyheter 19 APR 2018 Att ställa diagnos vid ett digitalt vårdbesök, utan att träffa patienten, saknar helt vetenskapligt stöd och bör betraktas som en experimentell verksamhet. Det hävdar läkare och andra företrädare för Camtö i Örebro, som kartlägger nytta och risker med hälso- och sjukvårdens metoder. (5 kommentarer)
Medicinsk kommentar 19 APR 2018 Hos barn och ungdomar finns ett signifikant samband mellan självmordsbeteende och depression, ångestsjukdom, uppförandestörning samt beroendesjukdom. Risken för att självmordsbeteende under uppväxten återkommer hos den vuxne individen är hög. Det finns evidensbaserade metoder för såväl behandling som prevention av självmordsbeteende hos ungdomar.
Nya rön 19 APR 2018 Risken för att utveckla demens var 88 procent lägre för dem med god kondition i medelåldern jämfört med dem med medelgod kondition. Det visar en studie som tittat på kvinnors kondition i medelåldern och kopplat den till demensincidens under en 44-årsperiod.
Nyheter 18 APR 2018 I hopp om att rekrytera specialistsjuksköterskor gjorde Sahlgrenska universitetssjukhuset ett utskick till 400 personer över hela Sverige – med en bild där flera patienters personnummer syntes. Nu anmäler sjukhuset händelsen enligt lex Maria.
Nyheter 18 APR 2018 Sahlgrenska universitetssjukhuset redovisar ett underskott på 114 miljoner kronor för årets tre första månader. I går beslutade sjukhusets styrelse om förstärkta åtgärder för att få budgeten i balans. Bland annat behöver bemanningen minska med 300 tjänster.
Nyheter 18 APR 2018 Det medicinska kunskapsprovet har mött hård kritik. Hittills har 16 utländska läkare fått en svensk legitimation den vägen – och de provansvariga är nöjda. Läkartidningen var med under det sjätte praktiska delprovet i Göteborg. (1 kommentar)