Muhammed Alshamari, med dr, institutionen för medicinska vetenskaper, Örebro universitet; röntgenkliniken, Universitetssjukhuset Örebro
Avhandling. Slätröntgen är en vanlig undersökningsmetod vid misstänkt buk- och ländryggspatologi, trots att belägg finns för att det diagnostiska värdet är mycket begränsat. Datortomografi (DT) har ett högt diagnostiskt värde och anses vara ett av de viktigaste medicintekniska framstegen. Trots det är det inte acceptabelt att helt ersätta slätröntgen med DT eftersom den senare ger högre stråldos.
DT av buk och ländrygg kan utföras med samma stråldos som slätröntgen, men på bekostnad av bildkvalitet. Syftet med den aktuella avhandlingen var att utvärdera bildkvalitet och diagnostisk information för lågdos-DT av buk och ländrygg jämfört med slätröntgen vid liknande dosnivåer (ca 1 millisievert).
I ett delarbete jämfördes det diagnostiska värdet av lågdos-DT av buken (buköversikt) med slätröntgen. Resultaten visade att lågdos-DT hade en hög sensitivitet och specificitet jämfört med röntgen. Liknande resultat erhölls i en systematisk översikt.
I en fantomstudie skannades en ländryggdel av får (placerad i en vattenfylld plastburk) med olika DT-inställningar. Bildkvaliteten utvärderades och låg till grund för ett protokoll med optimala inställningar för lågdos-DT av ländryggen. Protokollet användes sedan i en klinisk studie som jämförde bildkvaliteten av lågdos-DT av ländryggen med slätröntgen. Resultaten visade att lågdos-DT hade betydligt bättre bildkvalitet.
En ännu opublicerad studie handlar om effekten av iterativ rekonstruktion (IR) av bildkvalitet vid lågdos-DT av ländryggen. Iterativ rekonstruktion är en ny DT-teknik som syftar till att förbättra bildkvaliteten vid låg stråldos. Resultaten visade att användningen av medelstark IR-nivå i rekonstruktion av lågdos-DT förbättrar bildkvaliteten jämfört med de rekonstruktionsfilter som utgör standard.
Studierna har lett till förändrade rutiner vid Universitetssjukhuset Örebro. Lågdos-DT ersätter slätröntgen vid undersökning av buken för vuxna och även ländryggsröntgen för inneliggande och akuta patienter. Skelettsektionen använder nu vårt protokoll för lågdos-DT av ländrygg vid undersökning av barn i stället för det tidigare DT-barnprotokollet, eftersom det nya protokollet har bra bildkvalitet och ännu lägre stråldos.
Sammanfattningsvis ses att lågdos-DT av buk och ländrygg ger bättre bildkvalitet och diagnostisk information än slätröntgen vid liknande dosnivåer och därför kan ersätta slätröntgen.
Debatt 06 DEC 2019 Det är tydligt att industrin delvis misslyckats med sitt uppdrag att tillförlitligt leverera läkemedel till befolkningen. När läkemedel plötsligt inte går att få tag på kan varken vården, apoteken, myndigheter eller andra aktörer hjälpa patienterna, skriver Johan Wallér, vd, Sveriges apoteksförening.
Nyheter 05 DEC 2019 I januari är det dags att fatta beslut om ett eventuellt breddinförande av närakuter i Västra Götalandsregionen. Målet är att avlasta akutmottagningarna. Men i ett pilotprojekt med fyra närakuter är det hittills bara den på Östra sjukhuset som lyckats med det.
Nyheter 05 DEC 2019 Vård efter plånbok, inte efter behov. Så har kritiken mot den nyöppnade mottagningen Hedda Care i Stockholm låtit. Men läkaren och vd:n Sara Löfgren vill väcka debatt om kvinnovården och erbjuda bättre vård.
Recension 05 DEC 2019 De som anser att smärta som begrepp och smärtbehandling som praxis är svåra saker kan få hjälp av en nyutkommen bok som samlar all aktuell kunskap på området. Allt på svenska dessutom, vilket uppskattas extra mycket av Läkartidningens recensent.
Nyheter 05 DEC 2019 Södertälje sjukhus riskerar att få betala 5 miljoner i vite på grund av trånga toaletter och duschutrymmen.
Kultur 05 DEC 2019 »Du står på mitt pek, så står jag på ditt«, tycks vara en vanlig överenskommelse mellan akademiker i jakten på publikationsmeriter – och de som har råd kan köpa sig medförfattarskap enligt diverse prislistor. Stephan Rössner pekar ut en mindre upplyst sida av akademisk publicering.
Nyheter 05 DEC 2019 Onemed kommer att ta över en del av Apotekstjänsts leveranser av sjukvårdsmaterial under det kommande året. Exakt när och hur mycket av uppdraget de ska axla beslutas nästa vecka.
Nyheter 04 DEC 2019 Andelen läkare som inte har specialistkompetens har ökat kraftigt de senaste tio åren. Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren har gjort. (2 kommentarer)
Nya rön 04 DEC 2019 En studie som genomförts i syfte att beskriva menstruationscykeln utifrån en stor mängd data insamlade via en app visar att menscykler och cykelfaser är väsentligt mer varierade i längd än vad som tidigare angetts.
Kultur 04 DEC 2019 I år är det 50 år sedan som man för första gången genomförde en endoskopisk undersökning av hela kolon och tog bort polyper proximalt om rektum. På 1990-talet visade studier att polypektomi skyddar mot insjuknandet i kolorektalkancer, vilket blev grunden för införandet av kolorektalkacerscreening. Läkartidningens artikel beskriver utvecklingen av en framgångsrik metod.
Nyheter 04 DEC 2019 Polen är det populäraste utbildningslandet för svenska läkarstudenter utomlands. Men söktrycket har minskat stadigt de senaste åren. Nu avråder Läkarförbundet från att börja en polsk läkarutbildning på grund av risken att hamna i kläm när AT avskaffas.
Debatt 04 DEC 2019 Oskar Krakau, Nicole Laszlo och Erica Aldenbäck har under sin läkarutbildning stött på både bra och dåliga exempel på handledning. De levererar tips för den som vill »vinna pris« som bästa handledare. (1 kommentar)
Fallbeskrivning 04 DEC 2019 Aktinomykos i toraxregionen är en sällsynt men allvarlig sjukdom. Diagnostiken är svår eftersom bakterien kräver specialmedium och lång tid för att växa. Här presenteras tre patientfall som illustrerar kliniken och de diagnostiska svårigheterna. (1 kommentar)
Nyheter 03 DEC 2019 Genom mer flexibla anställningsformer, där läkare kan kombinera privat mottagning med anställning vid sjukhus, skulle vården kunna effektiviseras. Det är en av slutsatserna i en ny ESO-rapport.
Debatt 03 DEC 2019 Behovet av genusperspektiv inom medicinsk utbildning har erkänts på regeringsnivå. Just nu fastställs kursplaner för den nya sexåriga läkarutbildningen. Genusmedicin måste bli en självklar del av läkarutbildningen, skriver Kvinnliga läkares förening. (2 kommentarer)
Originalstudie 03 DEC 2019 Hos patienter med glaukom eller våt makuladegeneration kan fördröjd vård leda till irreversibel synnedsättning.
Författarintervjun 03 DEC 2019 Dalia Merkland, ST-läkare på S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, har tillsammans med sin kollega Magnus Gjötterberg granskat 102 Ivo-ärenden.
Nyheter 03 DEC 2019 Niki Shams, läkarstudent i Stockholm, har valts till ny ordförande för Sveriges läkarförbund student. Hon tar över efter Theodor Lav från årsskiftet.
Nyheter 03 DEC 2019 I helgen hade Sveriges läkarförbund student, SLF student, sitt fullmäktigemöte. I år var det rekordmånga motioner – över 30 stycken.
Nyheter 03 DEC 2019 Barnläkaren Peter Almgren får i uppdrag av regeringen att se över hur man ska kunna uppnå en mer sammanhållen och likvärdig vård för barn och unga. Tanken är också att avlasta barn- och ungdomspsykiatrin.