Adrian D Meehan, specialist i geriatrik, geriatriska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro
En av tre hyperplastiska paratyreoideakörtlar exstirperade från en 58-årig man som behandlats med litium i 23 år. Körteln är kraftigt förstorad och mäter cirka 2 cm med knappt något upptag i sestamibiundersökning före operationen. Foto: Adrian D Meehan
Avhandling. Litium har använts i behandlingen av bipolär sjukdom, tidigare manodepression, i närmare 70 år och är fortfarande standardbehandling. Hyperkalcemi som en möjlig biverkning till litiumbehandling beskrevs först år 1973. Förhöjt kalkvärde är associerat med en lång rad negativa somatiska och psykiska konsekvenser inklusive benskörhet, muskelsvaghet och nedstämdhet. Trots detta har både internationella och nationella riktlinjer för uppföljning av kalkstatus hos litiumbehandlade patienter saknats fram till nyligen. Litium tros bidra till utvecklingen av hyperparatyreoidism (litiumassocierad hyperparatyreoidism), men kunskapen kring tillståndet är mycket begränsat. Syftet med den aktuella avhandlingen var att beskriva förekomsten av litiumassocierad hyperparatyreoidism och dess patofysiologi samt att utvärdera kirurgisk behandling av tillståndet till i dag.
Granskning av journaler gällande 423 patienter i Jönköpings och Örebro län genomfördes. 18 procent av vuxna patienter med pågående litiumbehandling uppfyllde biokemiska kriterier för litiumassocierad hyperparatyreoidism (förhöjt parathormon, förhöjt kalk samt normalt D-vitamin). Ytterligare 20 procent hade tendens till intermittent hyperkalcemi. Trots detta blev endast 1 procent bedömda av endokrinolog eller vidare opererade för hyperparatyreoidism. I den andra delstudien kunde korrelationen mellan litiumbehandling hos bipolära patienter och utvecklingen av hyperkalcemi tydligt bekräftas (justerad oddskvot 13,14; 95 procents konfidensintervall 3,09–58,55; P = 0,001). Intressant är att upp till 30 procent av patienterna med litiumassocierad hyperparatyreoidism hade en biokemisk profil som liknar familjär hypokalciurisk hyperkalcemi. Kontroll av drygt 8 500 kalkbestämningar visade, till skillnad från primär hyperparatyreoidism, förekomst av kraftiga svängningar, inte sällan hypokalcemi.
I den fjärde delstudien analyserades resultat från 78 paratyreoidektomier vid litiumassocierad hyperparatyreoidism från sex centrum i Sverige. PAD visade att majoriteten hade hyperplasi med multiglandulär sjukdom, och uppföljningen efter drygt sex år visade att endast 52 procent förblev botade: där radikal kirurgi hos 20 patienter, med borttagning av 3–4 bisköldkörtlar, gav generellt bättre långtidsresultat.
Avhandlingen ger nya insikter om litiumassocierad hyperparatyreoidism, bekräftar att tillståndet är vanligt vid litiumbehandling och belyser att den biokemiska profilen skiljer sig från primär hyperparatyreoidism. Detta har konsekvenser för den eventuella kirurgiska strategin. Därför har en randomiserad studie påbörjats där kirurgi jämförs med exspektans. Studien beräknas vara klar om två år.
Nyheter 06 DEC 2019 För att klara ekonomin ska Jämtland Härjedalen minska personalstyrkan med 160-180 tjänster nästa år. Det är innehållet i ett förslag som regionen presenterade för facken i dag.
Nyheter 06 DEC 2019 Regionanställda som riskerar arbetslöshet ska kunna få fortbildning och kompetensutveckling redan innan varsel och uppsägningar blir aktuella. Det är innebörden av en ny överenskommelse mellan fack och arbetsgivare.
Nyheter 06 DEC 2019 Nu har regeringen utsett en ordförande och tio ledamöter till den nya Nämnden för prövning av oredlighet i forskning. Nämnden ska utreda misstänkt forskningsfusk och inleder sitt arbete vid årsskiftet.
Nyheter 06 DEC 2019 I kölvattnet av leveranskrisen kräver flera Saco-fackförbund nu Region Uppsala på skadestånd för brott mot bland annat medbestämmandelagen. Detta eftersom facken inte fått vara med och påverka när avtalet med Apotekstjänst upphandlades.
Debatt 06 DEC 2019 Det är tydligt att industrin delvis misslyckats med sitt uppdrag att tillförlitligt leverera läkemedel till befolkningen. När läkemedel plötsligt inte går att få tag på kan varken vården, apoteken, myndigheter eller andra aktörer hjälpa patienterna, skriver Johan Wallér, vd, Sveriges apoteksförening.
Nyheter 05 DEC 2019 I januari är det dags att fatta beslut om ett eventuellt breddinförande av närakuter i Västra Götalandsregionen. Målet är att avlasta akutmottagningarna. Men i ett pilotprojekt med fyra närakuter är det hittills bara den på Östra sjukhuset som lyckats med det. (1 kommentar)
Nyheter 05 DEC 2019 Vård efter plånbok, inte efter behov. Så har kritiken mot den nyöppnade mottagningen Hedda Care i Stockholm låtit. Men läkaren och vd:n Sara Löfgren vill väcka debatt om kvinnovården och erbjuda bättre vård. (3 kommentarer)
Recension 05 DEC 2019 De som anser att smärta som begrepp och smärtbehandling som praxis är svåra saker kan få hjälp av en nyutkommen bok som samlar all aktuell kunskap på området. Allt på svenska dessutom, vilket uppskattas extra mycket av Läkartidningens recensent.
Nyheter 05 DEC 2019 Södertälje sjukhus riskerar att få betala 5 miljoner i vite på grund av trånga toaletter och duschutrymmen.
Kultur 05 DEC 2019 »Du står på mitt pek, så står jag på ditt«, tycks vara en vanlig överenskommelse mellan akademiker i jakten på publikationsmeriter – och de som har råd kan köpa sig medförfattarskap enligt diverse prislistor. Stephan Rössner pekar ut en mindre upplyst sida av akademisk publicering. (1 kommentar)
Nyheter 05 DEC 2019 Onemed kommer att ta över en del av Apotekstjänsts leveranser av sjukvårdsmaterial under det kommande året. Exakt när och hur mycket av uppdraget de ska axla beslutas nästa vecka.
Nyheter 04 DEC 2019 Andelen läkare som inte har specialistkompetens har ökat kraftigt de senaste tio åren. Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren har gjort. (2 kommentarer)
Nya rön 04 DEC 2019 En studie som genomförts i syfte att beskriva menstruationscykeln utifrån en stor mängd data insamlade via en app visar att menscykler och cykelfaser är väsentligt mer varierade i längd än vad som tidigare angetts.
Kultur 04 DEC 2019 I år är det 50 år sedan som man för första gången genomförde en endoskopisk undersökning av hela kolon och tog bort polyper proximalt om rektum. På 1990-talet visade studier att polypektomi skyddar mot insjuknandet i kolorektalkancer, vilket blev grunden för införandet av kolorektalkacerscreening. Läkartidningens artikel beskriver utvecklingen av en framgångsrik metod.
Nyheter 04 DEC 2019 Polen är det populäraste utbildningslandet för svenska läkarstudenter utomlands. Men söktrycket har minskat stadigt de senaste åren. Nu avråder Läkarförbundet från att börja en polsk läkarutbildning på grund av risken att hamna i kläm när AT avskaffas.
Debatt 04 DEC 2019 Oskar Krakau, Nicole Laszlo och Erica Aldenbäck har under sin läkarutbildning stött på både bra och dåliga exempel på handledning. De levererar tips för den som vill »vinna pris« som bästa handledare. (1 kommentar)
Fallbeskrivning 04 DEC 2019 Aktinomykos i toraxregionen är en sällsynt men allvarlig sjukdom. Diagnostiken är svår eftersom bakterien kräver specialmedium och lång tid för att växa. Här presenteras tre patientfall som illustrerar kliniken och de diagnostiska svårigheterna. (1 kommentar)
Nyheter 03 DEC 2019 Genom mer flexibla anställningsformer, där läkare kan kombinera privat mottagning med anställning vid sjukhus, skulle vården kunna effektiviseras. Det är en av slutsatserna i en ny ESO-rapport.
Debatt 03 DEC 2019 Behovet av genusperspektiv inom medicinsk utbildning har erkänts på regeringsnivå. Just nu fastställs kursplaner för den nya sexåriga läkarutbildningen. Genusmedicin måste bli en självklar del av läkarutbildningen, skriver Kvinnliga läkares förening. (2 kommentarer)
Originalstudie 03 DEC 2019 Hos patienter med glaukom eller våt makuladegeneration kan fördröjd vård leda till irreversibel synnedsättning.