Björn Andersson skriver på Läkartidningens debattsida (LT 16–17/2014, sidan 745) att han vill stoppa försöken med nätjournaler. Han är ängslig över vad som kan hända om patienterna får tillgång till sin egen journal via nätet. Han oroas över att journalen är utformad på ett för patienten svårbegripligt sätt och att missförstånd kommer att uppstå.

I sina försök att tala emot nätjournaler glömmer Björn Andersson ett par viktiga saker. För det första framhäver patientdatalagen att journaler ska skrivas på ett lättförståeligt sätt. Med dagens svårigheter för patienten att få ta del av sin journal saknas incitament för att förbättra läsbarheten. Nätjournaler skulle leda till en ökad läsning av journaler, och genom de högre krav på läkarna som detta skulle medföra kommer förbättringsarbetet med tydligare journaler att drivas på. Således tror jag att nätjournaler är en viktig del för att sjukvården ska kunna leva upp till intentionerna i patientdatalagen.

Jag är övertygad om att patientsäkerheten ökar om sjukvården kan minska missuppfattningarna. Dessutom kan det leda till en ökad trygghet, när patienten till exempel kan gå in och dubbelkolla provsvar, i stället för att med telefonens hjälp jaga en ansvarig läkare. Journal på nätet har tvingat fram en samlad journalföring. Patienten har alltid »med sig« sina journaler, vilket ger behandlande läkare hela bilden oberoende av om man reser inrikes eller utrikes. Att vi får en samlad journalföring med högre kvalitet som är tillgänglig där den behövs tror jag att även Björn Andersson tycker skulle vara bra för vården. 

Jag tror att oron över patientens tillgång till provsvar och röntgenbilder är obefogad. Jag jämför gärna med min internetbank, där det som i dag är vardagsmat ansågs som en stor säkerhetsrisk för bara tio år sedan.

Björn Andersson avslutar: »Öka professionens inflytande och minska landstingspolitikernas inflytande!«. Problemet är att han genom hela artikeln talar utifrån sin profession och glömmer patientens perspektiv. Som politiker är det mitt uppdrag att se på vården med medborgarens och patientens ögon. Utifrån den synvinkeln är det viktigt med den enskilde individens inflytande, det är ju trots allt individens kropp vi journalför.

Låt oss skapa en modern vård med patienten i centrum.