Annons
Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Det är bra om beredskapen kan diskuteras

Inledare 26 APR 2017 »Bilden visar ett Sverige som är dåligt rustat för en plötslig situation med många traumapatienter. Det är en följd av att den militära kirurgiska kapaciteten nästan är helt avvecklad och att den civila sjukvården under lång tid dragit åt svångremmen.« ()

Tack till alla som var med och försökte att rädda liv

Inledare 12 APR 2017 Joakim Nordahl och alla andra som deltog i räddningsarbetet är värda ett stort tack och många varma tankar, för sina insatser. ()

Brist på läkare ledde till att fler sjukskriver

Inledare 05 APR 2017 Resultatet har blivit att sjukskrivningar för dag 8 till 14 nu kan skötas av anställda med yrken som distriktssköterska, barnmorska, fysioterapeut och psykolog. ()

Utmaning hitta en lösning på vårdplatsfrågan

Inledare 29 MAR 2017 På Gotland vill hälso- och sjukvårdsledningen stänga sju av de trettio vårdplatserna på kirurgi- och urologiavdelningen på Visby lasarett inom kort. ()

Viktigt hitta väg fram till goda språkkunskaper

Inledare 22 MAR 2017 Med de nya, hårdare språkkraven riskerar EU-läkarna att bli betydligt färre.  ()

Läs om ett ämne varje läkare bör ägna intresse åt

Inledare 14 MAR 2017 Ett andra steg blir att fundera över vad man som enskild läkare kan göra för att minska på antalet diagnostiska fel och misstag. För, som Pelle Gustafson konstaterar, är diagnosställande huvudsakligen en uppgift för läkare. Arbetet för att minska på felen och misstagen kan således aldrig lyckas om inte läkare engagerar sig i det. ()

En hyllning till alla läkare som gör vad de kan

Inledare 01 MAR 2017 Historien om Benny Ståhlbergs ingripande är inte bara en påminnelse om den tacksamhet som patienter och anhöriga kan känna gentemot läkare. Den är också en hyllning till alla läkare som i tjänsten och på fritiden gör vad de kan för människor som behöver hjälp. ()

Visst kan man bli läkare när man är över 40

Inledare 21 FEB 2017 Alla är de över 40 och har framgångsrika karriärer bakom sig – men har mitt i livet valt att sätta sig i skolbänken igen för att bli läkare. ()

Ta gärna del av Kjell Asplunds olika synpunkter

Inledare 14 FEB 2017 Kjell Asplund menar till exempel att kontinuitet är »oerhört försummat« i dag. (4 kommentarer)

AT-läkare ska ha rätt till stöd när behov finns

Inledare 08 FEB 2017 Fallet »Anna« visar att det inte alltid är lätt för en AT-läkare som far illa på jobbet att få fungerande hjälp. ()

Utbildning i brytpunktssamtal kan rekommenderas

Inledare 01 FEB 2017 Brytpunktssamtalens värde kan sägas ha förtydligats inom vården genom de nya ST-föreskrifter som kom i maj 2015. Där framgår att ett mål i de kliniskt inriktade ST-utbildningarna är att läkare ska kunna genomföra brytpunktssamtal. ()

Värdebaserad vård tar över debatt efter NPM

Inledare 25 JAN 2017 Nu verkar dock ett annat begrepp vara på väg att hamna i fokus för diskussionen om sjukvårdens organisation. (1 kommentar)

När besparingar slår hårt mot sjukhusets vård

Inledare 11 JAN 2017 Amanda Johansson tillhör sista kullen AT-läkare i Sollefteå som kunde göra sin kirurgplacering vid sjukhuset. ()

Oroande bild av hur läkare har det på jobbet

Inledare 21 DEC 2016 Läkartidningen har fått in lägesrapporter från nästan alla lokalföreningar inom Läkarförbundet och det är en oroande bild som visas upp. ()

Kunskapsprovet svårt även för svenska läkare

Inledare 23 NOV 2016 »… såväl svenska som utländska läkare har kritiserat provet för att vara för svårt.« (3 kommentarer)

Skidläkare ett exempel på val som kan göras

Inledare 16 NOV 2016 Per Andersson, som tidigare varit elitidrottare, tränare och lärare, är sedan tre år läkare för landslaget i längdskidåkning. ()

Dags att låta sig inspireras av ett läkarliv

Inledare 01 NOV 2016 Den som vill inspireras av ett imponerande läkarliv bör läsa vår intervju med Barbro Westerholm. Vid 83 års ålder överväger hon att ställa upp för ytterligare en mandatperiod som ledamot av riksdagen. ()

Läs om Norsjö och fundera på folkhälsan

Inledare 25 OKT 2016 Folkhälsoarbetet är i fokus för denna veckas reportage, som börjar på sidan 1848. Läkartidningen har besökt Norsjö i Västerbotten, där det omtalade Norsjöprojektet skapades för över 30 år sedan. ()