»Det är hårdare konkurrens om tjänsterna och fler nedskärningar är på gång, samtidigt som rekordstora studentkullar är på väg ut i yrkeslivet. För dem kan det bli en lång väntan på allmäntjänstgöring och osäkra underläkarvikariat.«
Eftersom läkarutbildningen genomgår en av de största moderniseringarna på flera decennier har vi ägnat en ansenlig tid av mötet åt att djupdyka i hur universiteten förbereder denna förändring.
Vi vet väldigt lite om hur ledarskap och olika organisationsformer påverkar vårdens resultat. Medicinsk utvärdering bör därför i större utsträckning inkludera organisatoriska aspekter, skriver Måns Rosén.
Fynd i flera studier tyder på att rotavirusvaccin skyddar mot, eller i vart fall skjuter upp, insjuknandet i typ 1-diabetes. Kan fynden bekräftas innebär de förstärkta argument för att införa och underhålla rotavirusvaccination i hela Sverige, skriver Leif Gothefors och Göran Wadell.
»Det är tuffare än någonsin där ute«. Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren målade upp en dyster bild av läkarnas arbetsmarknad i sitt tal på fullmäktigemötet. Rekordstora varsel, hårdare konkurrens om jobben samtidigt som stora kullar läkarstudenter ska ut i yrkeslivet.
Läkarförbundets fullmäktigemöte har satt igång. Läkartidningen frågade några av deltagarna vilka frågor de tycker är viktigast.
Motionerna om övertid och registrering av arbetstid var några av de mest debatterade under fullmäktige. Bland annat beslutades att Läkarförbundet ska jobba för att även icke beordrat övertidsarbete ska ersättas.
»Det har pågått ett mänskligt resursslöseri under alldeles för lång tid – samtidigt som vården på många håll skriker efter färdiga specialistläkare«, skriver Upplands allmänna läkarförening i en motion om AT-flaskhalsen. Nu ska möjligheten att tillgodoräkna sig vikariat i AT utredas.
Läkarförbundet ska verka för att verksamhetschefer utöver sin chefstitel också tituleras med yrkestillhörighet.
Läkarförbundet ska stödja en påbyggnad och utveckling av Chefsföreningens befintliga ledarskapsutbildning. Men förslaget antogs inte utan diskussion om vad som ska vara det fackliga kärnuppdraget.
Läkarförbundet ska jobba ännu hårdare för läkares rätt till en egen ostörd arbetsplats. Förbundsstyrelsen ska också visa hur man jobbat med frågan de senaste åren.
35 000 i lägstalön för oexaminerade läkare – det förslaget la SLF student fram i en motion till fullmäktige. Men Läkarförbundets styrelse tror inte på lägstalöner – och fick stöd för sin linje.
Underläkartjänster som fyller sjuksköterskevakanser har rivit upp känslor under året. På fullmäktigemötet kretsade debatten dock främst kring om Läkarförbundet bör verka för fler läkarassistenttjänster eller inte.
Sjukhusläkarna vill att Läkarförbundet ska verka för att införa befattningen »forskningsöverläkare«, där forskning ingår i tjänsten. Fullmäktige satsar hellre på fler så kallade kombinationstjänster.
Sjukvården behöver fler medarbetare – inte färre. Det sa socialminister Lena Hallengren (S) under Läkarförbundets fullmäktigemöte.
Läkarförbundet ska driva frågan om att de läkare som vill ska befrias från jour och beredskap under hela graviditeten – inte bara de sista 60 dagarna.
Medlemsavgiften i Läkarförbundet höjs med 48 kronor nästa år för yrkesverksamma medlemmar.
Förbundet ska verka för att chefläkaruppdraget ska synliggöras och definieras, efter beslut om en motion från Sjukhusläkarna.
Karin Båtelson omvaldes som förste vice ordförande i Läkarförbundet, Johan Styrud och Sven Söderberg omvaldes som ledamöter i förbundsstyrelsen och fem nya namn tog plats i styrelsen. Alla enligt valberedningens förslag.
I två motioner efterlystes att Läkarförbundet agerar mer kraftfullt för klimatet. Yrkandena gick inte igenom. Med ett undantag. Klimatfrågan ska förklaras som »a health emergency«.
Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm varslar om att totalt 200 tjänster kommer att försvinna. Det kommer att få konsekvenser för patientsäkerheten, säger Stockholms läkarförening.
En av tre läkare har utsatts för hot eller våld det senaste året. Det visar en enkätundersökning som Läkarförbundet gjort.
Frågor och funderingar hör höstmörkret till. Man undrar om den känsla av frihet och kontroll som man drömde om när man bytte till läkare från ett annat yrkesliv kommer att kunna att infinna sig, eller om allting bara blir som vanligt igen. Jesper Strömbäck Eklund, läkarstuderande vid Karolinska institutet, tänker framtid i sin krönika.
När blir människofostret och barnet en person vars liv är okränkbart? Frågan är aktuell eftersom foster som framföds nära abortgränsen visar livstecken och kan överleva. Problemet har blivit mer politiskt än det är etiskt, biologiskt eller medicinskt, skriver Hugo Lagercrantz, professor emeritus, tidigare verksamhetschef för nyföddhetsvården vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Susanne Karlsson arbetar som AT-läkare på Alingsås lasarett. Hon bytte karriär efter att ha arbetat som internationell marknadsekonom i många år.
Cecilia Björkelund, senior professor och specialistläkare i allmänmedicin, Göteborg, berättar tillsammans med kollegor om ett projekt för att införa så kallade vårdsamordnare för psykisk ohälsa på vårdcentral.
»Mitt första läkarvikariat efter examen var som distriktsläkare på en enläkarstation …«
Exponeringar på arbetsplatsen kan förklara insjuknandet hos mer än var tionde vuxen med astma, KOL, lungfibros eller pneumoni.
PORTS, en ny storskalig satsning för digital behandling av ångest och depression i Australien, visade goda behandlingseffekter. I projektet prioriterades individer i ekonomiskt utsatt position och som bodde geografiskt avsides.
En svensk studie publicerad i BMJ visar på högre perinatal dödlighet med den rutin för igångsättning vid överburenhet som i dag rekommenderas i Sverige jämfört med att sätta igång förlossningen vid 41 graviditetsveckor.
Införandet på vårdcentral av en vårdsamordnare för depression har mycket goda effekter på såväl patient- och vårdcentralsnivå som samhällsnivå. Studier för att uppnå evidens för teamsamverkan i primärvården bör utgå från och genomföras i primärvården.
Argonplasmakoagulation är en inte etablerad men effektiv behandlingsmetod som kan utnyttjas vid behandlingsresistenta fall av solitärt rektalt ulkussyndrom.
En yngre kvinna inkom med ambulans till sjukhus med symtom på antikolinergt syndrom som behandlades med fysostigmin. Analysresultatet, symtombilden och kvinnans berättelse indikerade att hon hade utsatts för ofrivillig drogning med skopolamin.
Ttransaminasstegring finns beskriven i litteraturen för alla tillgängliga orala antikoagulantia. Beträffande apixaban tycks transaminasstegring ske inom något dygn till månad(er) efter insättning och snabbt gå i regress efter seponering.