Annons Annons
Annons

Inbjudan

Almedalen 29 juni - 1 juli 2015

Strandvägen, plats 542, Visby, den 29 juni, 2015

Inbjudan

Besök Läkartidningen i Almedalen!


Markera måndagen den 29 juni - onsdagen den 1 juli i kalendern redan nu. 


Läkartidningen satsar i år stort i Almedalen och kommer att arrangera ett 10-tal seminarier under tre dagar. I vårt stora tält på plats 542 kan ni lyssna till och delta i många intressanta och lärorika diskussioner och debatter i vårdrelaterade frågor.


OBS! Våra seminarier i Almedalen är gratis men föranmäl dig gärna för att vara säker på en plats. Du behöver bara anmäla dig en gång även om du ska besöka flera av våra seminarier. Skriv numren på de seminarier du vill besöka i fritextfältet längst ner i bokningsformuläret.


Av tekniska skäl måste ni fylla faktureringsadressen men ingen faktura kommer att skickas.


Begränsat antal sittplatser, först till kvarn gäller.


Välkomna!

Plats

Strandvägen, plats 542, Visby

Preliminärt program den 29 juni, 2015
Moderator:

Pär Gunnarsson, chefredaktör Läkartidningen

Måndag den 29 juni
09.00 – 10.00
1. Bör vi ta tillbaka de försvunna vårdplatserna inom psykiatrin? Sedan början av 1990-talet har en stor del av vårdplatserna inom psykiatrin försvunnit i Sverige. Samtidigt varnar läkare för att patienter skrivs ut fast de inte är färdigbehandlade. Är en utbyggd öppenvårdspsykiatri den enda vägen framåt? Eller bör vi ta tillbaka de försvunna vårdplatserna? Medverkande: Sofia Rydgren Stale, psykiater, Psykiatriska kliniken Kristianstad. Marie Härlin-Ohlander, verksamhetschef, Psykiatriska kliniken Gotland. Ing-Marie Wieselgren, Nationell samordnare för psykiatrifrågor, SKL. Kristina Nilsson, sjuksköterska och riksdagsledamot (S), Sveriges riksdag. Hanna Spangenberg, läkare och styrelseledamot, Svenska psykiatriska föreningen.
10:30 – 11:30
2. Bör läkare vara extra goda människor? Vilken typ av läkare har kollegor inom vården och patienter rätt att vänta sig i dag? Den neutrala individen som gör vad hen ska - eller den engagerade humanisten som utifrån sitt yrkesliv känner sig förpliktigad att alltid visa ett extra engagemang? Medverkande: Ingemar Engström, läkare och ordförande i Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik. Emma Spak, läkare och ordförande i Sylf. Jonas F Ludvigsson, Barnläkare och professor, Karolinska institutet. Frida Kareliusson, läkarstudent och vice ordförande, MSF. Karin Träff Nordström, allmänläkare och ordförande, SFAM.
13:00 – 14:00
3. Svensk barnsjukvård – inte längre bäst i världen. Finska, svenska och danska barnläkare diskuterar barnsjukvården i Sverige. Trots att svensk sjukvård håller hög klass har vi inte längre lägst barnadödlighet. Medverkande: Pernille Mathiesen, barnläkare Danska barnläkarföreningen. Arja Harila-Saari, barnläkare, finsk och svensk barncancervård. Jonas Ludvigsson, barnläkare och professor, Svenska Barnläkarföreningen (ordf). Arrangeras av Svenska Barnläkarföreningen
14:00 – 15:00
4. Får fattiga barn sämre vård än rika barn? Ökade sociala skillnader i Sverige riskerar att leda till att fattiga barn får sämre vård än rika barn. Medverkande: Gabriel Wikström, sjukvårdsminister (S), regeringen. Lars Gelander, barnläkare. Marie Köhler, barnläkare och professor, ”Malmökommissionen”. Anders W Jonsson, barnläkare och riksdagsman (C). Arrangeras av Svenska Barnläkarföreningen
Tisdag den 30 juni
09:00 – 10:00
5. Vilken roll spelar barns mat för den vuxnes liv? Det är i dag konstaterat att näringsintaget under småbarnsåren, har betydelse för hälsan långt senare i livet. Så hur ska matexperter och vanliga föräldrar förhålla sig till detta? Och kan man dra slutsatsen att barns mat verkligen påverkar den vuxnes liv? Medverkande: Sara Ask, dietist. Agnes Wold, professor, Göteborgs universitet. Lena Björck, nutritionist, Livsmedelsverket. Anna- Karin Edstedt Bonamy, barnläkare och docent, Sachsska barn- och ungdomssjukhuset Södersjukhuset.
10:30 – 11:30
6. Vårdens nya arbetsmarknad – hur kommer vi dit? Brist på läkare och sjuksköterskor i vården borde ge båda dessa personalkategorier en möjlighet till anställningar med goda villkor. Men verkligheten ser inte alltid ut på det viset. Om hur den "perfekta" arbetsmarknaden kan skapas för vårdanställda. Medverkande: Emma Spak, ordförande Sylf. Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna. Eva Oscarsson, utredare Saco. Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik, Sveriges kommuner och landsting. Johan Larson, vice ordförande, Vårdförbundet.
13:00 – 14:00
7. Är det dags att börja screena för diabetes? På flera håll i Sverige pågår nu försök med screening för diabetes. Bland de inblandade forskarna är entusiasmen stor. Samtidigt finns en kritik i Sverige mot att undersöka människor som inte är uttalat sjuka. Så frågan är om Sverige bör införa screening för diabetes i större omfattning? Medverkande: Claes-Göran Östenson, professor, Karolinska institutet. Carl Johan Östgren, professor, Linköpings universitet. Viveca Gyberg, läkare och forskare, Karolinska institutet.
14:30 – 15:30
8. Vegetarisk mat – bra eller dåligt för barnen? Vegetarisk mat anses vara bra även för små barn. Samtidigt innebär detta att man behöver vara observant på att barn får i sig vissa näringsämnen. Experter konstaterar också att det behövs mer forskning i ämnet. Går det i dagsläget verkligen att slå fast att vegetarisk mat är bra för barn? Medverkande: Sara Ask, dietist. Anna-Karin Edstedt Bonamy, barnläkare och docent, Sachsska barn- och ungdomssjukhuset Södersjukhuset. Åsa Brugård-Konde, nutritionist, Livsmedelsverket.
Onsdag den 1 juli
09:00 – 10.00
9. Att förebygga stroke med läkemedel – har vi en likvärdig vård i Sverige? Det är väl känt att strokeförebyggande läkemedelsbehandling vid förmaksflimmer sparar liv och kostnader. Ändå får långt ifrån alla patienter i Sverige med förmaksflimmer en fungerande sådan behandling. Varför är det så här – och vad kan vi göra åt det? Medverkande: Paul Hjemdahl, professor, Karolinska institutet. Bertil Lindahl, professor, Uppsala universitet. Carina Blomström Lundqvist, professor och överläkare, Akademiska sjukhuset i Uppsala. Frieder Braunschweig, överläkare och ordförande Kardiologföreningen. Viveca Gyberg, läkare och forskare, Karolinska institutet.
10:30 – 11:30
10. Vaccinationer räddar liv – men vem tänker på det? Efter tillgång till rent vatten är vaccination det mest effektiva sättet att rädda liv och främja hälsa. Ändå kan den svenska vaccinationsverksamheten uppfattas som en bortglömd del av vården. Så hur ska den värderas? Och vilken roll kommer vaccinationer att spela i Sverige i framtiden? Medverkande: Bernice Aronsson, utredare, Folkhälsomyndigheten. Anita Ljungström, skolsköterska, Region Gotland.
13:00 – 14:00
11. Hur uppmuntrar och lär vi patienterna att ta ansvar för sin hjärtsjukdom? Många hjärtpatienter är rökare, inaktiva, stressade och äter felaktig kost. Dessa kan ofta leva ett bättre liv om de utbildas i hur de hanterar sin sjukdom. Men hur bra är vården i Sverige på att ta hand om hjärtpatienterna? Medverkande: Carl Johan Östgren, professor, Linköpings universitet. Viveca Gyberg, läkare och forskare, Karolinska institutet, Kristina Hambraeus, verksamhetschef, kardiologkliniken Falun.
14:30 – 15:30
12. Hur ska vårdanställda i Sverige kunna rädda liv i andra länder? Det är vanligt att vårdanställda åker ut med biståndsorganisationer eller försvaret för att hjälpa människor i andra länder. Så hur ska man tänka om man funderar på att åka? Och vilket ansvar har Sverige för att se till att sjukvårdspersonal får möjlighet att rädda liv i andra länder? Agneta Jöhnk, chef avdelningen för arbetsgivarpolitik, Sveriges kommuner och landsting. Denise Bäckström, läkare, Vrinnevisjukhuset. Tomas Westerling, chef bemanningsavdelningen, Försvarsmedicincentrum
Programansvariga:

.


.

Pris:

Seminarierna i Almedalen är gratis men föranmäl dig gärna för att vara säker på en plats. Skriv numret på de seminarier du vill besöka i fritextfältet längst ner i bokningsformuläret. Av tekniska skäl måste ni fylla faktureringsadressen men ingen faktura kommer att skickas.

OBS! Begränsat antal sittplatser, först till kvarn gäller.

Ingen förtäring serveras.

Vid frågor vänligen mejla helene.engstrom@lakartidningen.se

Utställare:

Boka plats nu

Lämnade uppgifter behövs för Läkartidningens symposieverksamhet och kommer att användas uteslutande av Läkartidningen.

Senaste datum för bokning är passerat.
Boka plats
Faktureringsinformation: