Denna webbplats vänder sig till läkare

Om krishanteringen under pandemin

Krishantering på hög nivå

Två tidigare statssekreterare, Maja Fjaestad och Emma Lennartsson, har skrivit en bok om lärdomarna från pandemin. »Det är imponerande att läsa hur lösningar på kort tid arbetades fram och likafullt med full respekt för lagstiftning och demokratiska spelregler«, skriver Pelle Gustafson som har läst boken »Mitt i krisen«.

Läkekonsten ur andra perspektiv

Läkekonsten ur andra perspektiv

Anders Jeppsson har läst en något ojämn bok, men som från olika utgångslägen ger viktiga inblickar i dagens medicin. Han rekommenderar den till » läkare och studenter som vågar se sig själva och sin verksamhet i spegeln«.

Att hålla själv när man arbetar med människor

Att hålla själv när man arbetar med människor

Boken är särskilt angelägen i en tid där vi ser stressrelaterad psykisk ohälsa hos personalen öka i takt med organisatoriska förändringar, oskäliga administrativa arbetsuppgifter, etiska dilemman gällande prioriteringar i vården och begränsade resurser i relation till behov, skriver Tina Vilhelmsson om boken »Inre hållbarhet« (1 kommentar)

Relationer, språk och hur vi blev de vi är

Om relationer, språk och hur vi blev de vi är

»Boken innehåller många fina och träffsäkra skildringar av livet i Addis Abeba och en ung flickas strävan att förstå sig själv och den omgivande vuxenvärlden, som dessutom är ännu mer främmande för någon som inte helt förstår språket och kulturen«, skriver Behroz Dehdari om Åsa Nilsonnes bok.

Starkt skildrat om dem som slet under pandemin

Stark skildring om dem som slet under covid-19-pandemin

»Skildringen av de prioriteringar som läkarna tvingas göra, att ställa patientgrupper mot varandra och att tvingas välja vem som behöver respiratorn bäst, är plågsam att se«, skriver Tina Vilhelmsson som sett serien »Visselblåsaren – en läkares kamp«, en serie hon finner mycket sevärd.

En bok om det som är så svårt att förstå

Vad är ett liv värt att leva?

När får man ta livet av sig? undrar psykiatriprofessorn Christian Rück i sin bok »Ett liv värt att leva«. Behroz Dehdari har läst en bok som han tror kan intressera många läkare.

Brett om aktuella sjukvårdsämnen

Brett om aktuella sjukvårdsämnen

Christer Olofsson, allmänläkare i Malmö, har skrivit en bok som bland annat tar upp hälsobegreppet, och hur hälso- och sjukvården kan hantera förändringar i synen på hälsa och ohälsa. Lars Jerdén har läst boken.

Lättläst bok med många patientfall

Lättläst bok med många patientfall

»Hej Ångest!« är en helt okej bok. Den är lättläst med ett pedagogiskt upplägg, och många patientfall tas upp i stället för forskningsresultat. Boken vänder sig till människor med ångest, läkare och annan vårdpersonal, skriver Linda Ängeby, som har recenserat. (1 kommentar)

Hur diagnoser speglar samhället

Hur diagnoser speglar samhället

»I boken 'Normalitetens gränser' vill författarna visa hur psykiatriska diagnoser både speglar, men också påverkar, en samhällsutveckling. De har en bredare ansats än bara de diagnoser som tagits med i klassifikationssystemen«, skriver Johan Bengtsson. (1 kommentar)

Lättläst om evidens

Lättillgängligt om evidens

Inge Axelsson sammanfattar i »Evidensboken« flera decenniers erfarenheter, både kliniska och forskningsrelaterade. »… bra bok som sammanfattar flera svåra vetenskapliga begrepp, gör dem mer lättförståeliga och placerar dem i aktuella sammanhang«, skriver Johannes Färdeman som har läst boken.

Läsvärt om när doktorn blir sjuk

Läsvärt om när doktorn blir sjuk

»Förnekelse av sjukdom och svårigheter att stiga ur den professionella rollen känner nog många läkare igen. Sjukdom och död för egen del ska inte existera under hektiska yrkesår. Men de tio berättelserna speglar överraskningen att det faktiskt kan hända«, skriver Bengt Järhult, som har läst boken »Sjuk doktor«.

Välskrivet om rätten till den egna kroppen

Välskrivet och viktigt reportage om kvinnans rätt till sin egen kropp

Sanna Torén Björling visar i sin bok att aborträtten inte handlar om ett medicinskt ingrepp – utan om vem som ska ha makten över reproduktionen och över kvinnors kroppar. »Boken är en viktig röst som varnar för att rättigheter som vi tar för givna kan försvinna, ibland mycket snabbt«, skriver Anders Jeppsson. (3 kommentarer)

Manifest för ökat fokus i ny bok

Manifest för ökat fokus

Grundtesen i Johann Haris bok är att vi har blivit bestulna på vår uppmärksamhet – varje sekund av vår tid framför skärmen i sociala medieappar är pengar, och det pågår ett krig om vår uppmärksamhet. »Den stora förtjänsten med Haris bok är att blottlägga affärsmodellerna som är kavalleriet i detta krig. Varför angår det oss som läkare? På fler sätt än du anar, ska det visa sig«, skriver Johan Bengtsson. (3 kommentarer)

En hyllning till det mänskliga luktsinnet

En hyllning till luktsinnet

Tre budskap ges i boken: Att det mänskliga luktsinnet är utomordentligt känsligt, att luktandet är en intellektuell process som börjar i hjärnan samt att vi människor kan göra våra liv rikare genom att rikta uppmärksamhet mot luktsinnet. Isabella Sjölander har läst »Det underskattade sinnet«.

Brister i bok om utmattningssyndrom

Brister i bok om utmattningssyndrom

David Gyll har läst boken »Utmattningssymdrom«, en inte okontroversiell diagnos som har kritiserats. »Bokens största brist är det lättsinniga bemötandet av denna kritik«, skriver David Gyll, och han finner frågan om diagnosens validitet obesvarad.

Ny lärobok om cancersjukdomar

Ris och ros av ny lärobok om cancersjukdomar

Jonas Bergh har läst boken »Cancersjukdomar«, som behandlar ett ämne med hög aktualitet och flera nya behandlingsmetoder. Han saknar vissa moment i boken och frågar sig lite vem som ska läsa den – med tanke på den snabba utvecklingen inom fältet.

En njutning för den medicinhistoriskt intresserade

En njutning för den medicinhistoriskt intresserade

Boken »Läkekonst och vetenskap« är en mycket vacker, påkostad och välskriven bok med mängder av illustrationer på tjockt, elegant papper och med ett intressant och fascinerande innehåll, skriver Karin Lodin.

Omfattande verk om Jan Waldenström

Omfattande verk om Jan Waldenström

På Springer förlag har Frank Wollheim gett ut en biografi om internmedicinaren Jan Waldenström, som också fick ge namn åt en sjukdom. »Detta är en massiv genomgång av en av våra verkligt stora internationella stjärnors karriär«, skriver Stephan Rössner som har läst boken. (2 kommentarer)

Angelägen bok om beroendevård

Angelägen bok om beroendevård

»Det är en mycket angelägen bok som författarna skrivit; den bör vara obligatorisk läsning för alla vårdgivare inom beroendevård, oavsett om man arbetar inom kommun, region eller i den privata sektorn«, skriver Lars Sjöstrand om en ny bok som tar upp olika aspekter av beroendevård.

Bred och djup genomgång av vårdvalet

Bred och djup genomgång av vårdvalet

»Boken kan varmt rekommenderas och ger några timmars tankeväckande läsning. Den är en nykter sammanställning över en period som troligen i framtiden kommer att betraktas som ett mindre lyckat experiment i hur svensk sjukvård styrs«, skriver Pelle Gustafson som har läst »Du sköna nya vård«. (5 kommentarer)

1 2 3 28