Från idé till handling på några månader. Ann-Catrine Codan och Ida Björnstjerna började planera AT-läkarpodden i maj. Första augusti sänds första avsnittet. Foto: Oscar Codan

Idén till podden fick Ida Björnstjerna från en vän.

– En kompis berättade att han brukade lyssna på medicinska poddar. Det är en bra grej att man kan lyssna samtidigt som man gör något annat, så jag började leta efter poddar som passar min nivå och upptäckte att det inte egentligen fanns någon.

I maj föreslog hon idén att starta en podcast för AT-läkare för Ann-Catrine Codan som nappade direkt. Eftersom de båda var föräldralediga hade de tid att träffas och diskutera upplägget, spela in program och förbereda lansering.

Innehållet ska till större delen bestå av intervjuer med olika specialister som bjuds in för att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet av specifika behandlingar. Men då och då ska det bestå av samtal mellan programledarna själva om mer existentiella frågor om livet som AT-läkare, kunskapsinhämtning, jobb- och prestationsångest, stressen, farhågor att inte duga och så vidare.

Det finns ingen risk att uppslagen tar slut.

– Det finns oändligt många ämnen att prata om, så jag tror inte att vi kommer att sluta med detta på grund av brist på ämnen, säger hon.

Ann-Catrine Codan har en receptsajt och kan webbsidor, sociala medier, formgivning och fotografering. Ida Björnstjerna ville tidigare bli journalist och har skrivit artiklar för Norrköpings tidningars ungdomssida, så hon har viss intervjuvana. Men de har ingen tidigare erfarenhet av det tekniska eller att spela in radio.

– Vi satsar på bra ljud, så vi har köpt in mikrofoner, puffskydd, ljudkort och bra kablar. Att spela in ett avsnitt tar tre timmar, redigeringen gör vi på kvällar och helger. Min man har gjort musiken och Ann-Catrines har tagit bilderna och lagt upp på sajten, berättar Ida Björnstjerna.

Båda är småbarnsföräldrar och de har inte möjlighet att lägga så mycket tid på förberedelserna. De ställer frågor som de tror att lyssnarna vill veta svaren på, eller sådant som de själva inte vågat eller hunnit fråga när det var aktuellt för dem.

– Vi har förberett oss något genom att fundera över vad vi vill ta reda på. Sen trycker vi på rec och kör. Frågorna dyker upp när jag är på jobbet och då brukar jag skriva ner dem, de kommer naturligt. Och vi förenar verkligen nytta med nöje, vi får vara kreativa och vi får tillbaka allt i och med att vi lär oss något som vi har nytta av i jobbet, säger hon.

Inledningsvis vill de komma med ett avsnitt i veckan. Därefter tänker de sig ett avsnitt varannan vecka.

I morgon, första augusti, sänds det första avsnittet. De har spelat in åtta redan. 

Pilotavsnittet, där de presenterar sig själva och tanken med podden är en halvtimme långt, men det första avsnittet där de bjuder in en specialist – kirurgen Vidar Hjertberg för att prata akut buk – blev nästan en och en halv timme, så de fick dela upp det i två delar.

De bjuder in specialister som de själva inspireras av och som de vet är bra. Hittills har de inte haft några problem att få gästerna att ställa upp.

– Eftersom vi arbetar i Norrköping så är det ju många härifrån, men vi hoppas så småningom att kunna åka runt och träffa andra också. Hittills har vi haft Nina Cavalli Björkman som enda utomlänsgäst, säger Ida Björnstjerna.

 

Lyssna!

Podden AT-läkarna kan du lyssna på här.