Karin Granberg. Foto: Moa Frygell/SVT

Sedan »Fråga doktorn« började visas i sin nuvarande form 2003 har Gunilla Hasselgren varit programmets läkare som svarat på tittarnas frågor. Hon säger till SVT Nyheter att hon efter 16 år känner att det var dags för en ny fas i livet och att de många resorna mellan hemmet i Värmland och inspelningsstudion i Västerbotten har bidragit till beslutet, men att hon kommer att fortsätta som distriktsläkare.

Tv-programmets nya husläkare heter Karin Granberg, som liksom Gunilla Hasselgren är allmänläkare. 

– Det var en person som tipsade SVT om mig, jag blev kallad till en provfilmning och så blev jag erbjuden jobbet, berättar Karin Granberg.

– Jag bejakar livet och att kunna kombinera upplevelser med min profession. Och så är jag nyfiken på det som är nytt. Däremot hade jag inte förstått hur många som faktiskt tittar på »Fråga doktorn«. Men det är spännande; nu får jag ännu en större möjlighet att nå ut med folkhälsoperspektiv och råd till ett större fält än som allmänläkare hemma.

Ja, hur är det att kliva in i vad som är något av en institution i svensk tv?

– Det var nytt på alla sätt och vis. »Titta in i kameran som lyser rött«. »Vilken kamera?«, säger Karin Granberg och skrattar.

– Jag verkar gärna utan att synas, som med hockeyläkeriet. Men det är en trygg och fantastisk arbetsgrupp på SVT och jag får hjälp på traven. Jag är inte riktigt bekväm framför kameran, men jag får lära mig.

Karin Granberg har medverkat i tv-produktion tidigare, men då inte framför kameran. Hon var läkare i Expedition Robinson 2017 och 2018, vilket hon tidigare berättat om i Läkartidningen

Hon har i tolv års tid varit ishockeyläkare för Skellefteå AIK:s A-lag. Det uppdraget lämnade hon nyligen, ett beslut som var en kombination av att »det var dags« och att en hockeyspelande son som kommit hem från Nordamerika »var glad att mamma inte skulle vara i omklädningsrummet längre«. Men hon har också varit läkare inom andra idrotter såsom brottning, fotboll och slalom.

Karin Granberg är född i Burträsk och bor numer i ett torp vid havet utanför Kåge, en tätort i Skellefteå kommun. Där arbetar hon på en hälsocentral och inom företagshälsan.

Hur blir det med ditt »vanliga« jobb?

– Just nu löser jag det genom förstående arbetskamrater och chef, och genom att jag kan ta ut ledighet och jobba på distans. Sedan måste man göra val, så är det i livet.

Vad har du själv för relation till Fråga doktorn?

– »Jag och tv« kan man hellre säga. Det är ett fantastiskt bra koncept. Men jag har genom åren jobbat så mycket att jag sällan är hemma före sju åtta på kvällarna och sedan är det en massa praktiskt. Det är på de sena timmarna jag tittar på tv om jag nu gör det. Men jag får väl ändra livsstil, som jag ger råd till andra att göra.

Läs också Läkartidningens tidigare intervjuer med Karin Granberg och Gunilla Hasselgren.

Långkörare i SVT

»Fråga doktorn« har sänts i sin nuvarande form sedan 2003, först med Lars-Gunnar Olsson och sedan med Suzanne Axell som programledare. Programmet görs i Umeå och har tidigare även producerats i Norrköping och Karlstad.

Föregångaren »Livslust« sändes åren 1991–2002. Programmets läkare var då Anders Halvarsson, och Ulf Schenkmanis var programledare. De båda gav också ut två böcker.

Gunilla Hasselgren utsågs till medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet 2016. Suzanne Axell blev hedersdoktor vid Karolinska institutet 2018.

Källa: SVT/Wikipedia