Varje år genomförs omkring 7 500 blodtransporter med bil mellan Sahlgrenska, Mölndals sjukhus och Östra sjukhuset.

I ett projekt undersöker Västra Götalandsregionen och ett drönarföretag om det i stället går att flyga blod med hjälp av drönare och på så sätt spara tid.

– Det är ganska stora besparingar. Om man kan få sitt blod på mindre än halva tiden, eller få sitt blodprov levererat snabbare till labbet, borde det ge stora vinster till patienten, säger Magnus Kristiansson, projektledare på Innovationsplattformen inom Västra Götalandsregionen, till Göteborgs-Posten.

Drönaren som användes i testflygningarna kan flyga i 50 kilometer i timmen och ta en last på ett halvt kilo. I framtiden hoppas man kunna utveckla mer vädertåliga drönare som också kan ta en tyngre last.

Magnus Kristiansson påpekar att det är långt kvar innan man kan använda drönare i skarpt läge, men han säger att det i framtiden kan bli aktuellt att transportera annat än blod på det här sättet.

– Det behöver inte vara just blod men i nuläget är det vad vi undersöker. Om det fungerar bra tror jag absolut på att flyga medicin, säger Magnus Kristiansson till tidningen.

Läs också:

Drönarprojekt i Västerbotten får miljonstöd

Västerbotten testar drönare