Socialstyrelsen har för första gången gjort en nationell granskning av vården vid endometrios, en östrogenberoende sjukdom som innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinna växer utanför livmoderhålan. Ungefär var tionde kvinna i fertil ålder drabbas, men alla får inte symtom.

Resultatet av granskningen visar att det finns stora regionala skillnader. Flera kvinnokliniker saknar rutiner för akut smärtlindring, enligt en enkätundersökning. Det behövs också fler multiprofessionella team och över hälften av klinikerna uppger att de skulle behöva bättre tillgång till smärtspecialister, enligt Socialstyrelsen.

Uppföljningen av patienter som genomgått endomterios-relaterad kirurgi är en annan brist som pekas ut i granskningen. Mindre än en tredjedel av patienterna som genomgick sådan kirurgi 2012–2016 fick en uppföljning av en specialistläkare inom 2–4 månader.  I Norrbotten fick bara 16 procent det. I Halland, som visade bäst resultat, var motsvarande siffra 44 procent.

– Att vården följer upp effekter av behandling är mycket viktigt, och för endometrios har den rekommendationen en hög prioritet i de nationella riktlinjerna. En uppföljning i rimlig tid innebär trygghet för patienten, större chans att hitta rätt behandling och högre sannolikhet för att man inte behöver söka vård akut i framtiden, säger Mathias Pålsson, sakkunnig i arbetet med utvärderingen och överläkare i gynekologi, i ett pressmeddelande.

Endast 15 procent av vårdcentralerna och var tionde elevhälsomottagning som svarat på Socialstyrelsens enkät uppger att de har personal som genomgått fortbildning kring endometrios de senaste tre åren. Drygt hälften av vårdcentralerna saknar rutiner för hur ett misstänkt fall av endometrios ska handläggas.

Undersökningen bygger på enkätundersökningar som gjordes förra året, samt registerdata från 2011–2017. Svarsfrekvensen i enkätundersökningarna varierade mellan 32 och 63 procent.

Utvärderingen har delvis genomförts samtidigt som myndigheten har tagit fram nationella riktlinjer för endometrios, inklusive indikatorer. Riktlinjerna kom i december 2018. Socialstyrelsen planerar att göra en ny utvärdering inom några år för att se hur väl vården har tagit till sig de nationella riktlinjerna.

Läs mer:

Stora kunskapsluckor om endometrios

Tidiga insatser prioriteras i riktlinjer för endometrios