Denna webbplats vänder sig till läkare
Vem har ansvaret för fortsatt läkemedelsbehandling?

Vem har ansvar för den fortsatta behandlingen med läkemedel?

Det är vanligt att patienter saknar giltiga recept på apotek. Då är det oklart för både patient och farmaceut hur behandlingen ska fortsätta. Det finns ingen enda snabb och enkel lösning på problemet. Artikelförfattarna välkomnar en dialog med patientföreträdare, myndigheter och övriga aktörer kring detta, som utgår från Socialstyrelsens föreskrifter om ansvar för ordination av läkemedel. (4 kommentarer)

Mänskliga embryon ska inte ha samma rättsstatus som barn

Mänskliga embryon ska inte ha samma rättsstatus som barn

Utvecklingen i USA angående rättsläget för humana embryon oroar. Att ge ett humant embryo samma legala status som ett barn skulle leda till negativa och svåröverskådliga konsekvenser, skriver Christina Bergh och Kersti Lundin. (1 kommentar)

Följsamhet till ordination en av utmaningarna i epilepsivården

Följsamhet till ordination en av utmaningarna i epilepsivården

Läkemedelsbehandling, ordinationsföljsamhet och patientinformation, liksom implementering av ny kunskap, förblir viktiga utmaningar i den basala epilepsisjukvården.

Cartesiansk dualism i ohälsans otjänst

Cartesiansk dualism i ohälsans otjänst – nytt steg efterlyses

Vi behöver bli bättre på att kommunicera kring kropp och »själ«, och inte använda ett dualistiskt språk där kroppsliga och mentala processer anses väsensskilda. (8 kommentarer)

Det finns skäl att lyfta fram den svenska vårdens höga kvalitet

Det finns skäl att lyfta fram den svenska vårdens höga kvalitet

Svensk sjukvård håller hög kvalitet på många plan, vilket beläggs i internationella jämförelser. Men potential för förbättring finns ändå, inte minst beträffande tillgänglighet. (4 kommentarer)

Låt inte ovaliderade diagnoser få fäste innan evidens finns

Låt inte ovaliderade diagnoser få fäste innan det finns evidens

Nya diagnosförslag bör betraktas som hypoteser innan validering har ägt rum, vilket sker genom gradvis insamling av evidens som visar att tillståndet har en unik sjukdomsmekanism. (18 kommentarer)

SGLT2-hämmare – bra för hjärta och njurar men tänk på riskerna

SGLT2-hämmare – bra för hjärta och njurar men tänk på riskerna

För att förbättra behandlingens effektivitet och säkerhet behövs ökad medvetenhet inom vården, utbildning och inrapportering av eventuella biverkningar till Läkemedelsverket. (2 kommentarer)

Nya svenska diagnoskoder för beroendetillstånd i remission

Nya svenska diagnoskoder för beroendetillstånd i remission

Den dia­gnostiska precisering som möjliggörs av remissionskoderna kan vara till hjälp i vården av enskilda patienter och för verksamhetsuppföljning.

Pollypiller rekommenderas av WHO för hjärt–kärlprevention

WHO rekommenderar pollypiller för hjärt–kärlprevention

Stödet har ökat för en polypillerbaserad strategi för primär och sekundär prevention av hjärt–kärlsjukdom genom att förenkla läkemedelsbehandlingen.

Vårt diagnostiska system är inte absolut

Vårt diagnostiska system är fenomenologiskt – inte absolut

Traumarelaterad psykisk sjukdom, PTSD, har under andra benämningar beskrivits sedan 1600-talet. Diagnostiken av PTSD har starkt förbättrats under de senaste två decennierna.

Personlig uppföljning bör ske efter sepsis

Morbiditet efter sepsis motiv för personlig uppföljning

Patientuppföljningen i vårdförlopp sepsis bör uppdateras, anpassas till vårdens befintliga strukturer och göras mer personcentrerad. Primärvården har kompetens och struktur för att bedöma och följa upp patienter. (3 kommentarer)

Nya cannabinoider skapar problem vid drogtestning

Nya cannabinoider skapar problem vid drogtestning

Nya oklassade hexahydrocannabinoler har börjat introduceras på drogmarknaden. På grund av strukturell likhet med tetrahydrocannabinol (THC) ger de utslag i screeningtest för cannabis i urin- och salivprov. Ingår de inte i verifieringsanalysen blir slutresultatet dock negativt.

Psykodynamisk psykoterapi bör rekommenderas

Psykodynamisk psykoterapi bör starkt rekommenderas

En ny paraplyöversikt visar att psykodynamisk psykoterapi är effektiv behandling vid depression, ångestsyndrom, personlighetssyndrom och funktionella somatiska tillstånd. (11 kommentarer)

Vi förutspår ingen revolution inom depressionsvården

Vi förutspår ingen revolution inom depressionssjukvården

Racemiskt ketamin har jämförts med ECT vid behandling av depression i två större kliniska prövningar. ECT bör fortsatt vara en standardbehandling vid svår depression, men ketamin är ett värdefullt tillskott i utvalda fall. (1 kommentar)

Allvarliga och mångfasetterade följder av användning av lustgas

Allvarliga och mångfasetterade följder av användning av lustgas

Import av lustgas till Sverige har ökat från i genomsnitt högst 10 ton per månad före 2015 till omkring 100 ton per månad sistlidna året. Tre fallbeskrivningar i veckans nummer av Läkartidningen illustrerar lustgas­användningens allvarliga och mångfasetterade följder. (2 kommentarer)

Långvariga smärttillstånd får ny klassifikation i ICD-11

Långvariga smärttillstånd får ny diagnosklassifikation i ICD-11

För första gången klassificeras smärtdiagnoser på ett systematiskt sätt. Förändringen, som är påtaglig jämfört med ICD-10, synliggör smärtmedicinen som akademiskt ämne och medicinsk specialitet. (1 kommentar)

Dags för enhetlig screening för graviditetsdiabetes

Det är dags att införa enhetlig screening för graviditetsdiabetes

En screeningmodell och gemensamma diagnoskriterier skulle göra vården mer jämlik och möjliggöra förbättringsarbete på sikt för kvinnors och barns hälsa. Frågan är: tar kunskapsstyrningssystemet stafettpinnen? skriver Helena Backman och Johan Jendle.

Nu finns nya riktlinjer för rättsmedicinska bedömningar

Nu finns nya riktlinjer för rättsmedicinska bedömningar

De nya riktlinjerna är mer detaljerade och tar mer hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet.

Hysterektomi – nu finns en fjärde minimalinvasiv metod

Hysterektomi – nu finns en fjärde minimalinvasiv metod för detta

Vaginal laparoskopisk hysterektomi kombinerar den vaginala hysterektomins fördelar med den goda överblicken vid laparoskopisk operation. Men det är ett stort problem att den kirurgiska träningen minskar.

Att bli och förbli en bra kirurg

Att bli och förbli en bra kirurg

Att bli och förbli en bra kirurg, eller specialist i en annan opererande disciplin, kräver så mycket mer än att bara vara manuellt duktig. Men även dessa färdigheter går att lära sig, skriver Pelle Gustafson.

1 2 3 42